Denník N

Na vianočný stánok, od ktorého začala horieť kaviareň Roland, roky upozorňoval aktivista

Pred a po – na prvej fotografii vidno stánok s lokšami pár dní pred vyhorením. Druhá fotografia ukazuje vyhorenú kaviareň Roland krátko po uhasení požiaru. Zdroj - archív Mateja Vagača a TASR
Pred a po – na prvej fotografii vidno stánok s lokšami pár dní pred vyhorením. Druhá fotografia ukazuje vyhorenú kaviareň Roland krátko po uhasení požiaru. Zdroj – archív Mateja Vagača a TASR

Odchádzajúce vedenie Bratislavy sa po požiari bráni tým, že stánok stál na súkromnom, nie mestskom pozemku a nebol súčasťou vianočných trhov.

Len šesť dní pred vyhorením kaviarne Roland na bratislavskom Hlavnom námestí varoval aktivista Matej Vagač pamiatkarov, že secesnú budovu zo začiatku 20. storočia ohrozuje vianočný stánok, ktorý nemá čo robiť tak blízko pri národnej kultúrnej pamiatke.

Vagač poslal podnet krajskému pamiatkovému úradu, aby zasiahol a stánok nariadil odstrániť. Nezasiahol nikto.

V stredu popoludní v stánku vybuchla propán-butánová fľaša, drevená konštrukcia vyhorela a spolu s ňou aj secesná budova Kooperativy s kaviarňou Roland na prízemí.

Upozorňoval už od roku 2014

Podnet na tento stánok pred kultúrnou pamiatkou podával Vagač opakovane od roku 2014, predaj lokší a vareného vína sa však ani raz nezastavil.

Vagač vo svojich podnetoch za majiteľa stánku označuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie