Denník N

Danko vyvolal ďalší spor v koalícii, zastáva sa Orbána a Kaczyńského. Bugár hovorí o porušení koaličnej zmluvy

Foto – TASR
Foto – TASR

SNS chce, aby parlament vyzval Európsku úniu na zmiernenie postupu voči Maďarsku a Poľsku.

Predseda SNS Andrej Danko a jeho dvaja stranícki kolegovia navrhujú, aby parlament vyzval Európsku úniu na zmiernenie postupu voči Maďarsku a Poľsku. Obidve krajiny by mohla Únia potrestať za nedostatky v demokracii a mocenské zásahy do justície.

Danko už podal do parlamentu návrh uznesenia a hlasovať o ňom by sa malo na schôdzi, ktorá sa začala tento utorok. Návrh na prvý pohľad vyzerá mierne, ide však o uznesenie, ktoré ide proti hlasovaniu Európskeho parlamentu. Ten v septembri schválil rezolúciu, podľa ktorej je v Maďarsku jasné riziko vážneho porušenia hodnôt EÚ. Únia by tak prvýkrát z tohto dôvodu mohla na Maďarsko uvaliť sankcie a podobný scenár môže čakať aj Poľsko.

V návrhu uznesenia sa píše, že náš parlament „považuje samotné hlasovanie v Rade Európskej únie o spustení sankčného mechanizmu za krajné riešenie, keď zlyhajú všetky ostatné dostupné možnosti“. Vyzýva tiež „všetkých zainteresovaných aktérov“, teda aj EÚ, aby prejavili politickú vôľu pokračovať v konštruktívnom a efektívnom dialógu o sporných otázkach.

Únia by mohla Maďarsko potrestať za zásahy politickej moci do justície, slobody prejavu, akademických slobôd, práv menšín, migrantov aj za korupciu. V prípade Poľska ide hlavne o politické zásahy do nezávislosti najvyššieho súdu.

Bugár: Toto je proti koaličnej zmluve

„To je porušenie koaličnej zmluvy, lebo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Danko

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie