Denník N

Lajčáka netreba ľutovať, nahradí ho však horší. Aj keby to nebol práve Fico

Miroslav Lajčák v predvolebnej kampani Smeru. Foto N – Vladimír Šimíček
Miroslav Lajčák v predvolebnej kampani Smeru. Foto N – Vladimír Šimíček

Rozhodovať o novom ministrovi budú Smer a SNS a nech vyberú kohokoľvek, pre Most to opäť nebude dôvod rozbíjať koalíciu.

Ak Miroslav Lajčák nechcel žiť s pocitom handry a s vedomím, že o ňom všetci vedia, že je handra, musel po včerajších vystúpeniach politikov Smeru a SNS podať demisiu. A musí na demisii trvať, inak tou handrou v očiach Slovenska a zvyšku sveta aj zostane.

Netreba ho kvôli tomu ľutovať. Keď sa teraz Lajčák sťažuje, že sa migračná dohoda stala obeťou klamstiev a hlúpostí, nezaškodí mu pripomenúť, že sú to tie isté klamstvá a hlúposti, ktorých šírenie po Slovensku on sám roky nielen toleroval, ale svojím mlčaním a spoluprácou s Robertom Ficom aj legitimizoval a dodával im váhu.

Lajčák má významný podiel na tom, že na Slovensku prevládli strach, nenávisť a politický štýl, ktorého sa teraz sám stal obeťou. Spoluvytváral to všetko aj tým, že pomáhal pred zahraničím skrývať slovenskú realitu, vytváral falošný obraz, umožňoval Ficovi hrať to na obe strany, podliezať Rusku a zároveň si udržiavať imidž proeurópskeho politika.

Lajčák od Fica odkláňal oprávnenú kritiku a západné tlaky, ktoré mali šancu niečo zmeniť. Keby to tak oddane nerobil a Fico by včas schytal pár tvrdších zaúch

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Danko

Robert Fico

Komentáre

Teraz najčítanejšie