Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Maďari sa cez týždeň lúčili so slobodou tlače a už sa tým ani netajili

MediaBrífing je piatkový newsletter o všetkom dôležitom v médiách a žurnalistike. Tento týždeň sa okrem iného dočítate:

  • Maďarskí oligarchovia ukázali, kto skutočne ovláda tamojšie médiá.
  • Facebook podozrieval Sorosa zo spáchania zločinu.
  • Ruská propaganda využíva Andreja Danka, on si to neuvedomuje.
  • Status týždňa, titulka týždňa a citát týždňa.

Minulý víkend vyšla reportáž, ktorá ukazuje, ako sa kritické maďarské médiá menia na slúžku vlády. Bolo to znepokojivé čítanie. Potom však prišla správa, ktorá je ešte horšia.

Vraj už viac ako 500 maďarských médií je v rukách oligarchov, ktorí majú väzby na Viktora Orbána. Títo podnikatelia dlhodobo vravia, že ich médiá sú nezávislé a len zhodou okolností podporujú maďarského premiéra.

A zrejme rovnakou zhodou okolností sa rozhodli v jeden deň darovať svoje médiá do novej nadácie, ktorá sa tak stane dominantným mediálnym konglomerátom v krajine. V Stredoeurópskej tlačovej a mediálnej nadácii tak budú združené televízie, rádiá, internetové portály, noviny, časopisy a všetky regionálne periodiká.

Desať mediálnych spoločností, ktoré sa k vstupu do nadácie prihlásili, darovalo svoje médiá zadarmo, hoci ich hodnota je podľa agentúry AP najmenej 88 miliónov eur.

„Skutočnosť, že také cenné firmy boli darované nadácii v rovnakom čase a zjavne koordinovaným spôsobom, veľmi dobre ukazuje, ako Orbánov systém funguje,“ povedal novinár Dániel Pál Rényi. „Ukazuje to, že majitelia nemali skutočné vlastnícke práva, ale vykonávali politické úlohy.“

Investigatívny web Atlatszo spočítal, že do nadácie sa zapojilo v priebehu niekoľkých hodín 476 médií.

Obrovský vplyv

Ágnes Urbánová, analytička budapeštianskej spoločnosti Mérték, označila vznik nadácie za bezprecedentný krok, po ktorom už bude sotva možné hovoriť o slobode tlače v Maďarsku. Nový konglomerát totiž bude mať obrovský vplyv.

„Odteraz budú pravicové média blízke vláde pod totálnou kontrolou. Tieto spoločnosti medzi sebou súťažili o štátne inzertné zákazky, ale teraz bude systém oveľa centralizovanejší,“ povedala Urbánová pre AP. „Niekoľko zvyšných nezávislých médií bude fungovať oveľa ťažšie, pretože budú čeliť obrovskému konkurentovi.“

Novovzniknutá nadácia tvrdí, že jej cieľom je „pomôcť prežiť maďarským tlačeným novinám“, slúžiť záujmom čitateľov a obhajovať občianske hodnoty. Nadáciu povedie vydavateľ Gábor Liszkay, známy svojou lojalitou k Orbánovi. V minulosti viedol profideszovský denník Magyar Nemzet a rovnako orientovanú mediálnu spoločnosť Mediaworks.

Do nadácie sa zapojil aj mediálny holding najvplyvnejšieho maďarského oligarchu Lőrinca Mészárosa, ktorý je Orbánovým priateľom už od detstva. Mészáros začínal ako opravár plynových zariadení, no vďaka štátnym zákazkám sa stal jedným z najbohatších Maďarov.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Mediabriefing logoMediaBrífing

Viktor Orbán

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie