Denník N

BBC ju zaradila medzi najvplyvnejšie ženy: Po druhom pôrode ma sterilizovali, lekári tvrdili, že som v ohrození života

Elena Gorolová. Foto - archív E. G.
Elena Gorolová. Foto – archív E. G.

Elena Gorolová od roku 2005 pomáha ženám, ktoré boli nedobrovoľne sterilizované. Hovorí, že v rómskej rodine je neplodnosť hanba. Mnohí muži sa so svojimi ženami kvôli tomu rozviedli.

Elena Gorolová (49) pochádza z Ostravy, kde pracuje ako terénna pracovníčka. Keď mala 21 rokov, lekári jej urobili sterilizáciu. Čo to znamená, jej vysvetlili až po zákroku. Odvtedy pomáha iným ženám, ktoré boli nedobrovoľne sterilizované. Za jej aktivity ju stanica BBC zaradila medzi sto najvplyvnejších žien sveta. O téme nútených sterilizácií hovorila aj na pôde OSN.

Kedy a za akých okolností vám urobili sterilizáciu?

V roku 1990 som mala 21 rokov a bola som druhýkrát tehotná. Chodila som do rizikovej poradne, ale nikto mi tam nepovedal, že by ma v nemocnici plánovali sterilizovať. Nebola som na to vôbec pripravená. Keď som začala krvácať, išla som do nemocnice, kde si ma nechali na noc a sledovali ma. To bolo deň pred pôrodom. Potom sa mi rozbehli bolesti, dali ma na pôrodnú sálu a prepichli mi plodovú vodu. Potom nastal zvrat a vyletela mi pupočná šnúra. Lekári to chceli nejako zachraňovať, tak rozhodli, že idem na cisársky rez. Ležala som na pôrodnej sále, okolo sa nahrnulo veľa lekárov a dali mi podpísať dva papiere. Na jednom papieri som mala uviesť dievčenské a chlapčenské meno dieťaťa. A na druhom papieri som mala podpísať, že súhlasím so sterilizáciou. Bez rozmýšľania a čítania som to podpísala.

Čo nasledovalo potom?

Vzali ma na sálu, urobili cisársky rez a následne urobili sterilizáciu. Potom ma dali na pooperačnú izbu, kde ma sledovali. Keď som sa zobudila, spýtala som sa, čo sa mi narodilo.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Životy žien

Rodina a vzťahy, Svet

Teraz najčítanejšie