Denník N

Pohár červeného vína denne znižuje hladinu zlého cholesterolu u diabetikov

Pohárik červeného vína môže byť prospešný pre diabetikov. Pravdepodobne im zlepšuje celkový metalobický profil. FOTO - TASR
Pohárik červeného vína môže byť prospešný pre diabetikov. Pravdepodobne im zlepšuje celkový metalobický profil. FOTO – TASR

Izraelský tím na konferencii v Prahe predstavil výskum, podľa ktorého 1,5 deci červeného vína denne znižuje kardiovaskulárne riziká aj hladinu zlého prenášača cholesterolu u cukrovkárov.

Celosvetovo trpí na hormonálne ochorenie diabetes, známe ako cukrovka, viac ako 382 miliónov ľudí.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dokonca upozorňuje, že do roku 2030 sa diabetes stane siedmou najčastejšou príčinou úmrtí na svete.

Pacientov trpiacich na diabetes druhého typu však môže potešiť správa z nedávneho výskumu, ktorú predstavili minulý týždeň na konferencii v Prahe.

Podľa neho si môžu znížiť riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb a infarktu pomocou pravidelného pitia červeného vína. Konkrétne jeden a pol deci denne v kombinácii so zdravou a vyváženou stravou založenou na stredomorskej kuchyni.

Pravidelný príjem červeného vína podľa výskumu, ktorý predstavili vo štvrtok 7. mája na Európskom kongrese o obezite v Prahe, navyše znižuje hladinu „zlého cholesterolu“.

Dobrý a zlý cholesterol

Cholesterol sám osebe nemôže byť zlý ani dobrý. Takým sa stane, až keď sa naviaže na prenášač – HDL alebo LDL. Povaha tohto prenášača a najmä jeho funkcia určuje, či je takýto komplex „dobrý“ alebo „zlý“.

LDL je lipoproteín s nízkou hustotou (low density lipoprotein), ktorý prenáša molekuly cholesterolu v rámci krvi. Jeho vysoké hodnoty zvyšujú ukladanie cholesterolu na stenách artérií, čím prispievajú k zvýšenému riziku upchávania ciev a infarktu myokardu.

HDL, lipoproteín s vysokou hustotou (high density lipoprotein), prenáša cholesterol z krvného obehu do pečene. Označuje sa ako dobrý, pretože umožňuje telu zbaviť sa prebytočného cholesterolu.

Plody mora, olivový olej a víno ako elixír zdravia

Výskum vedený izraelskou profesorkou Iris Shaiovou uskutočnil tím na Ben Gurionovej univerzite v Negeve na 224 diabetikoch druhého typu.

Pacientov rozdelili do troch skupín. Počas dvoch rokov pili k večeri minerálnu vodu, biele alebo červené víno. Všetci diabetici sa stravovali rovnakou kontrolovanou stravou založenou na stredomorskej kuchyni, no bez obmedzenia príjmu kalórií.

Denná dávka červeného vína zvyšuje hladinu dobrého prenášača cholesterolu HDL. FOTO - TASR
Denná dávka červeného vína zvyšuje hladinu dobrého prenášača cholesterolu HDL. FOTO – TASR

Ukázalo sa, že pacienti, ktorí každý deň vypili jeden a pol deci červeného vína, mali zvýšené hodnoty „dobrého“ prenášača cholesterolu HDL a nižšie celkové hodnoty cholesterolu v tele. Víno navyše nezmenilo ich krvný tlak ani pečeňové testy.

Nie iba alkohol

Genetické testy navyše ukázali, že pacienti metabolizujúci alkohol pomalšie mali lepšie výsledky kontroly hladiny gluķózy v krvi. Naznačuje to pozitívny vplyv alkoholu vo víne. Červené víno malo o niečo lepšie výsledky oproti bielemu.

„Tento prvý dlhodobý výskum vplyvu alkoholu naznačuje, že priemerný príjem vína, najmä červeného… je zjavne bezpečný a znižuje kardiometabolické riziká,“ dodáva profesorka Shai z Ben Gurionovej univerzity v Negeve. „Aj keď genetické interakcie podporujú kauzálnu rolu etanolu (alkoholu, pozn. red.), lepšie výsledky červeného vína naznačujú rolu pre nealkoholické komponenty.“

Dostupné z http://easo.org/wp-content/uploads/2015/05/ECO2015THURSPRESSABSTRACTS.pdf

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Veda

Teraz najčítanejšie