Denník N

Sporitelia v druhom pilieri budú mať nižší minimálny dôchodok

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Tí, čo zarábajú málo a sú v druhom pilieri, budú mať nižší minimálny dôchodok, ako keby v druhom pilieri neboli.

Kto zarába málo a na dôchodok si sporí v druhom pilieri, bude mať nárok na nižší minimálny dôchodok, ako keby v druhom pilieri nebol. Minimálny dôchodok sa má budúcemu penzistovi znížiť podľa rovnakých pravidiel, ako sa mu zníži penzia zo Sociálnej poisťovne.

Tak to dnes odhlasovalo 77 parlamentných poslancov vládneho Smeru, nepridal sa žiadny zástupca opozície. Zákon teraz pôjde na podpis prezidentovi Kiskovi.

Dvojaký meter

Nárok na minimálny dôchodok bude mať od júla každý, kto odpracoval aspoň 30 rokov, no zarábal málo.

Najnižší dôchodok má byť 269,5 eura, čo je 1,36 násobok životného minima.

Ak si niekto sporil na penziu aj v druhom pilieri, musí rátať s nižším garantovaným dôchodkom. O koľko eur, bude závisieť od toho, ako dlho si sporil v druhom pilieri a akú časť dôchodkových odvodov tam v jednotlivých rokoch posielal.

„Je na slobodnom rozhodnutí každého sporiteľa, aby sa rozhodol, či bude v druhom pilieri. Ten bol zriadený pre zhodnocovanie. Všetci daňoví poplatníci sa nebudú skladať na zlé hospodárenie dôchodkových spoločností,“ obhajoval dnes opatrenie minister práce Ján Richter.

V druhom pilieri nemá čo podľa neho robiť človek, ktorý by mal mať minimálny dôchodok.

Premiér Robert Fico si dnes pomohol aj českým príkladom. V Českej republike chcú totiž druhý pilier zrušiť, no sporí si v ňom podstatne menej ľudí ako v našom druhom pilieri.

Fico tvrdí, že jeho vláda druhý pilier nezruší. „Nikto nemá záujem vyháňať ľudí z druhého piliera. Ale je našou povinnosťou povedať časti sporiteľov, že je pre nich nevýhodný,“ povedal Fico.

Druhý pilier je otvorený od 15. marca do 15. júna, Ficova vláda ho otvorila v poradí už štvrtý raz. Všeobecne sa starším ľuďom s nízkym príjmom odporúča súkromné sporenie opustiť. Smer to odporúča každému, ktor zarába menej ako priemernú mzdu, alebo má 45 a viac rokov.

Ficova vláda najprv pritom schválila návrh, ktorý nerozlišoval, či si niekto sporí na penziu aj v druhom pilieri alebo nie.

Smer začal o morálnom hazarde hovoriť až v reakcii na množiace sa odporúčania, že minimálny dôchodok vlastne zvýhodňuje pre ľudí s nízkym príjmom druhý pilier a neoplatí sa im z neho vystúpiť.

Pozmeňovací návrh predložil Ján Podmanický (Smer). Zobral si za svoj argument ministra Richtera, podľa ktorého pôvodný návrh minimálneho dôchodku vyvolával morálny hazard.

Čo je to minimálny dôchodok

O minimálnom dôchodku sa na Slovensku hovorí už niekoľko rokov. Jeho zmyslom je to, aby ľudia, ktorí pracovali, boli zvýhodnení oproti tým, ktorí, naopak, nepracovali.

Nárok na minimálny dôchodok je totiž automatický pre každého, kto odpracoval aspoň 30 rokov. Nemusí tak ísť na úrad práce a vybavovať si dávku v hmotnej núdzi. Platí tiež, že minimálny dôchodok bude zhruba o 10 až 23 eur vyšší, ako súčet doterajšieho dôchodku a dávky v hmotnej núdzi. Týka sa to už aj súčasných dôchodcov.

Kto odpracoval viac ako 30 rokov, minimálny dôchodok sa mu zvýši o dva percentuálne body. Pre človeka, ktorý pracoval 40 rokov, vychádza minimálny dôchodok zhruba 311 eur. Je o asi o sto eur vyššia suma, ako je životné minimum (dnes je to 198,09 eura).

Sumy minimálneho dôchodku sa budú každoročne valorizovať k 1. januáru, a to podľa vývoja životného minima.

V tomto roku má minimálny dôchodok poberať asi 75-tisíc penzistov, rozpočet to bude stáť 16,4 milióna eur. V budúcom roku bude náklad takmer dvojnásobne vyšší.

Minimálny dôchodok nebude mať penzista navždy. Ak sa mu jeho dôchodok zvýši nad sumu minimálneho dôchodku, Sociálna poisťovňa mu prestane vyplácať pôvodný doplatok do minimálneho dôchodku.

Obrátia sa na Ústavný súd

Opozičný poslanec Miroslav Beblavý (SIEŤ) hovorí, že Smer skráti sporiteľľom minimálny dôchodok dvakrát: o to, čo dostane z druhého piliera a ešte o ďalšiu sumu, ktorá zodpovedá tomu, o čo sa mu kráti prvodôchodkový pilier.

Opozícia celé toto považuje za spôsob, akým sa Smer pokúša vyhnať ľudí z druhého piliera. „Myslím si, že počet ľudí, ktorí vstúpia – alebo vystúpia – do druhého piliera, bude týmto opatrením ovplyvnený tak marginálne, až to bude nezbadateľné,“ hovorí Beblavý.

Každopádne, opozícia sa chce obrátiť na Ústavný súd. „Zavádzate do tohto návrhu jednoznačnú a protiústavnú diskrimináciu občanov, ktorí boli alebo sú v druhom dôchodkovom pilieri,“ povedal Jozef Mihál.

„To je už štandardná opozičná rétorika. My toto právo opozícii brať ani ho limitovať. Ale na takýto postup nevidíme dôvod,“ reagoval dnes Fico.

Poslanci Smeru nepodporili žiaden z opozičných návrhov. Neprešiel napríklad pozmeňujúci návrh poslanca Ivana Švejnu (Most-Híd), aby sporitelia, ktorým bude priznaná plná výška minimálneho dôchodku, previedli svoje úspory z druhého piliera do Sociálnej poisťovne.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie