Denník N

Už je isté, že Penta otvorí novú veľkú nemocnicu skôr, ako štát vôbec začne stavať

Foto – TASR
Foto – TASR

Šance štátu, že si v Bratislave udrží dosť špičkových lekárov a sestier, sú veľmi nízke.

Pred ôsmimi rokmi predstavil minister zdravotníctva Richard Raši na zasadnutí vlády návrh, ako by sa mala zaplatiť dostavba nemocnice na Rázsochách. Navrhoval vziať si na to úver.

Pred šiestimi rokmi premiér Robert Fico dal svojej ministerke zdravotníctva Zuzane Zvolenskej úlohu, aby v čo najkratšom čase pripravila materiál, ako sa bude stavať nová nemocnica v Bratislave.

Odôvodnil to katastrofálnym stavom niektorých zdravotníckych zariadení v Bratislave. Dnes už Fico nie je premiér, po Zvolenskej a Rašim sa vymenili ďalšia traja ministri zdravotníctva, no Bratislava novú nemocnicu nemá.

Teraz už je dokonca isté, že aj keby vláda Petra Pellegriniho vydržala do riadneho termínu volieb, so stavbou sa ani nezačne.

Súčasná ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská ešte koncom marca predpokladala, že kým vo funkcii skončí, poklepe na novej nemocnici základný kameň. „Chcela by som ten kameň poklepať. Ale vy môžete mať ideu a plány, ale toľko veľa vecí tam vstupuje, že uvidíme,“ hovorila v marci.

Po vyše pol roku už ministerstvo priznáva, že stavať sa začne najskôr až počas ďalšej vlády: „Pri optimistickom scenári by sa výstavba mohla začať v roku 2021.“

Vláda teda ráta s tým, že začne stavať najskôr vtedy, keď Penta už bude svoju novú nemocnicu v Bratislave s veľkou pravdepodobnosťou otvárať.

Šance štátu, že si vo verejných nemocniciach v hlavnom meste udrží špičkových zdravotníkov, preto prudko klesajú.

SaS: Rázsochy možno nepotrebujeme

Na Rázsochách sa zatiaľ nezačalo ani s búraním skeletu, ktorý sa rozpadáva od roku 2003, keď tam zastavili výstavbu. Bývalý minister Drucker ešte začiatkom tohto roka očakával, že búrať by sa mohlo začať na jeseň.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie