Denník N

Richnava je príkladom toho, že politika ignorácie nikdy neprinesie výsledky

Rómsky splnomocnenec Ábel Ravasz. Foto N – Vladimír Šimíček
Rómsky splnomocnenec Ábel Ravasz. Foto N – Vladimír Šimíček

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ábel Ravasz (Most-Híd) vysvetľuje, že osada pri Richnave stojí na dvoch tretinách katastrálneho územia obce Kluknava. Ľudia sú však formálne občanmi Richnavy. Poslanci oboch miestnych zastupiteľstiev dávajú od problémov ruky preč.

V miestnej osade došlo k požiaru jednej z chatrčí. Deti, ktoré v noci uhoreli, mali päť, sedem, osem a deväť rokov. Zomrela aj ich 28-ročná matka.

Boli ste sa po tragédii pozrieť v Richnave?

Áno. Dozvedel som sa o tej tragickej udalosti o ôsmej ráno a hneď sme tam vyrazili s kolegami. Videl som aj vyhorený domček; bohužiaľ, aj to, ako vynášajú telá. Rozprával som sa s vyšetrovateľom, policajtmi aj so starostom. Musím však povedať, že rodina, u ktorej došlo k tragédii, žila usporiadaným životom a žili v murovanom domčeku. Deti chodili do školy a ich otec chodil do práce. Aj miestni ľudia boli zmätení, že sa to stalo práve tam.

Koľko ľudí tam býva?

V Richnave žije zhruba 3000 ľudí, z toho 2400 Rómov. Ale situácia je tam zložitejšia. Na jednej strane cesty je obec Richnava, na druhej strane je obec Kluknava, v ktorej je väčšina ľudí z majority. Medzi týmito dvoma obcami na svahu je osada. Na dvoch tretinách leží na katastrálnom území Kluknavy, ale ľudia sú občanmi Richnavy. Je to veľmi komplikovaná situácia. Ja som tam bol niekoľkokrát a riešili sme práve pozemkové rozčlenenie. Riešili sme aj základnú školu, pretože väčšina detí chodí do kluknavskej školy, pričom formálne sú to richnavské deti. Ešte aj dnes, keď starosta Richnavy volal poslancom týchto obcí, niektorí poslanci Richnavy povedali, že veď je to na území Kluknavy, nech to riešia oni. Z Kluknavy povedali, že to boli obyvatelia Richnavy, tak je to starosť Richnavy. Z tohto hľadiska je to naozaj jedna z najhorších obcí. Okrem toho sa ľudia z obcí boja, že keď osada zmizne, títo Rómovia zídu dole do dedín a tam sa usadia. Paradoxom je, že práve v týchto vylúčených komunitách je vyššia pôrodnosť, čiže komunity sa zväčšujú. Neviem, ako si môže niekto myslieť, že politika ignorácie prinesie nejaké výsledky. Opak je pravdou.

Foto – TASR

Hovoríte, že Richnava je jedna z najhorších obcí na Slovensku. Prečo sa tam nedarí zlepšovať veci ako v iných dedinách?

V prípade Richnavy máme dlhodobé problémy s postojom miestneho zastupiteľstva. Starosta je Róm a v zastupiteľstve sú Rómovia aj poslanci z majority. Zastupiteľstvo v minulosti zablokovalo absolútne všetky návrhy na riešenie problémov s osadou. Ja osobne som sa v tom angažoval. Chceli sme tam vybudovať základnú školu, bola už pripravená aj štátna podpora. Zastupiteľstvo hlasovalo proti.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie