Denník N

Sme krajina, v ktorej má pol milióna ľudí psychické problémy a nik nezaplatí ani linku dôvery

Kampaň Ligy za duševné zdravie, ktorou sa snažili obnoviť linku dôvery. Foto - FB Liga za duševné zdravie
Kampaň Ligy za duševné zdravie, ktorou sa snažili obnoviť linku dôvery. Foto – FB Liga za duševné zdravie

Pred dvanástimi rokmi zanikla bezplatná linka Nezábudka pre ľudí s psychickými problémami. Jej obnova nie je prioritou pre štát ani pre donorov. Liga za duševné zdravie žiada o pomoc premiéra Pellegriniho.

Roky to fungovalo takto: v ružinovskej nemocnici v noci zazvonil telefón a slúchadlo zdvihla psychologička Oľga Lörinczová, ktorá práve mala službu na linke dôvery.

Štandardný postup je, že sa najprv snažíte naladiť na vlnu volajúceho. Nepokúšate sa ho rozveseliť ani zmeniť tému. Očami prechádzate zoznam psychológov a psychiatrov, ktorí by mohli pomôcť.

Na druhej strane je niekto, kto sa chce poradiť, porozprávať. Niektorí hovoria pokojne, iní sú vo veľmi zložitej situácii a tomu zodpovedá aj ich prejav. „Vtedy je dôležité, aby zo seba dostali emóciu, aby plakali, kričali, nadávali,“ vysvetľuje Lörinczová. „Keď to z nich vyjde, sú už schopní to racionálne rozobrať.“

Linka Nezábudka, ktorú prevádzkovala Liga za duševné zdravie, ročne dostala viac ako päťtisíc telefonátov. V roku 2006 však zanikla a dodnes sa ju nedarí obnoviť. Hluchá je dodnes. 

Nie sú peniaze. 

O pomoc žiadajú aj premiéra

„Už ma to nebaví,“ hovorí riaditeľ Ligy za duševné zdravie Martin Knut

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie