Denník N

Smer a Penta nie sú nepriatelia, ale účastníci kartelu

Nie je náhoda, že Penta si so zákonmi Smeru dokáže poradiť.

Pred dvoma mesiacmi Denník N o zákaze poplatkov za prednostné vyšetrenie napísal toto: „Ak naozaj ide ročne možno až o desiatky miliónov eur, bolo by rozumné dať aj bežným lekárom legálny a kultivovaný spôsob, ako peniaze od ochotných pacientov dostať. Ak nie, tak sa o bohatších pacientov radi postarajú napríklad siete polikliník Penty. Stavte sa, že ich právnici a manažéri nájdu spôsob, ako túto potrebu trhu uspokojiť, aj keď ostatným to zakázal zákon.“

Naplnilo sa to. Zákon sa ešte v praxi ani neuplatňuje a Penta si už vytvorila extra firmu, kde si môžete objednať „manažovanie pacienta“.

Principiálne na tom nie je nič zlé. Ak je po nejakej službe dopyt, ak je niekto za ňu ochotný platiť, netreba mu v tom brániť. Navyše, pacient, ktorý považuje objednávanie u lekára za samozrejmosť, ktorá má byť zadarmo, sa môže poliklinikám Penty vyhnúť.

Smer však zákon verejnosti predával ako všeobecný zákaz platených časeniek. Keď sa zistí, že je to len ďalší zákon na srandu, a pacienti sa budú sťažovať, polikliniky Penty to nepoškodí.

Ich solventnejšia klientela nebude robiť pre poplatky problémy. Na predstavu sveta, v ktorom si na právnikov Penty trúfnu kontrolóri zo žúp, zasa niet dosť kreativity.

Skončí sa to rovnako ako s lekárňami Dr. Max, ktoré si neplnia zákonné povinnosti, ale nič sa nedeje.

Viackrát sa už ukázalo, že lekárne tejto siete Penty systematicky kašlú na povinnosť dorábať niektoré liečivá na recept a posielajú ich ku konkurencii, ktorá túto nákladnú stratovú službu pacientom robí.

Výsledkom je, že lekárne, ktoré dodržujú zákon, majú vyššie náklady a suplujú aj neochotu lekární Penty plniť si povinnosti.

Penta


V poriadku, možno je zbytočné, aby všetky lekárne mali povinnosť dorábať liečivá. No ak to tak je, treba zmeniť zákon tak, aby malí poctiví lekárnici nedoplácali na to, že Penta si môže dovoliť ignorovať zákon. Namiesto toho veľkej sieti dáva arogancia konkurenčnú výhodu a politici sa môžu tváriť, že pacienta obslúžia všetky lekárne.

Nie je to náhoda. Treba opakovať, že medzi Smerom a Pentou v zdravotníctve nie je obchodný ani hodnotový spor, ale dohoda – kartel – spiknutie.

Trvá ešte z čias prvej Ficovej vlády, keď Penta pustila do Dôvery ako akcionárov aj Širokého a ďalších ľudí blízkych Ficovi.

Rovnako tomu je aj v cétečkovej firme Medical Group SK, v ktorej si delia riadenie aj profit Široký a Penta rovnakým dielom. Hlavným biznisom tejto firmy pritom sú veľké dodávky liekov pre verejné nemocnice a štátnu poisťovňu, cétečko bola len malá okrajová nehoda, ktorá pritiahla pozornosť.

Penta by chcela vyzerať ako snaživá profesionálna firma, ktorá v zdravotníctve podniká napriek nepriazni socialistickej vlády. Smer by chcel vyzerať ako strana, ktorá stráni pacientovi a zdravotníkom a bojuje proti zisku v zdravotníctve.

Oboje je len pokrytectvo. Spolu zdravotníctvo najmä systematicky vyciciavajú a navonok sa tvária ako hrdinskí socialisti alebo kapitalisti – podľa toho, komu ktorá maska pristane viac.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie