Denník N

SNS otočila a tvrdí, že stíhačky sme ešte nekúpili. Opozícia chce odvolať ministra

Americká F-16 je najrozšírenejšia stíhačka na svete. Využíva ju 26 krajín. Foto - Wikipédia
Americká F-16 je najrozšírenejšia stíhačka na svete. Využíva ju 26 krajín. Foto – Wikipédia

Dankovi nominanti na ministerstve obrany po Pellegriniho kritike zrejme pochopili, že to s utajeným podpisom zmlúv prehnali.

Chaos okolo miliardového biznisu pokračuje. Nominanti SNS na ministerstve obrany v sobotu popreli svoje deň staré vyhlásenia, že podpísali zmluvy k nákupu amerických stíhačiek F-16. Reagovali tak na kritiku premiéra Pellegriniho, ktorý tieto zmluvy označil za neplatné.

Ministerstvo v sobotu vydalo stanovisko, z ktorého vyplýva, že obchod ešte uzavretý nie je. Podľa hovorkyne Danky Capákovej zatiaľ podpísali len „drafty“, teda návrhy k dokumentom. „V piatok boli dohodnuté, podpísané iba drafty príslušných technických zmluvných dokumentov, ktoré sú potrebné k začatiu procesu obmeny, o čom bola takto vyrozumená aj americká strana,“ uviedla hovorkyňa.

V piatok pritom ministerstvo tvrdilo, že jeho riaditeľ pre vyzbrojovanie Vladimír Kavický podpísal priamo „technické zmluvy“ k stíhačkám, teda žiadne návrhy. Konkrétne malo ísť o zmluvu na nákup štrnástich lietadiel, zmluvu na poskytovanie servisu a zmluvu na výcvik personálu.

Nákup stíhačiek F-16 je najväčším vojenským obchodom od vzniku Slovenska, štát má vyjsť na viac než dve miliardy eur. „Dodávka všetkých lietadiel bude zrealizovaná do konca roku 2023,“ dodalo v piatok ministerstvo.

Svojvôľa SNS

Podľa informácií Denníka N je najpravdepodobnejší variant takýto: nominanti SNS skutočne uzavreli kľúčové

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie