Denník N

Moderátorka rannej relácie sa ukázala v okuliaroch. V Južnej Kórei posadnutej krásou je to škandál

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Postavenie žien ukazuje, ako hospodársky rozvinutá a technicky vyspelá Južná Kórea zaostáva za inými bohatými štátmi sveta.

Predstavte si, že sa narodíte v krajine, kde sa robí (z kozmetických, nie zdravotných dôvodov) najviac plastických operácií na jedného obyvateľa na svete. V krajine, kde posielajú ženy domov z práce, lebo majú príliš tenkú vrstvu mejkapu, a kde si trinásťročné dievčatá nechávajú operovať čeľusť, ktorú im však najprv lekár musí zlomiť, aby ju mohol „poskladať“ do žiaduceho tvaru. Rekonvalescencia trvá mesiace. Vitajte v Južnej Kórei – krajine posadnutej dokonalým vzhľadom.

Juhokórejská žena strávi denne nanášaním mejkapu dve hodiny (len na ilustráciu: kým si nanesie mejkap, musí na svojej pleti urobiť desať úkonov) a za kozmetiku zaplatí od 200 do 700 dolárov mesačne. Krátke vlasy, okuliare, nevýrazné mihalnice – to je tabu.

Keď sa na jar tohto roka vo verejnoprávnej televízii objavila moderátorka v okuliaroch a priznala, že veľmi trpí tým, že musí nosiť šošovky a umelé mihalnice, dostala jej stanica plno rozhorčených reakcií od divákov. Diskrétne ju však podporilo viacero žien, tiež unavených z nárokov na „krásu“.

Po pár mesiacoch sa v Južnej Kórei sformovalo hnutie Unikni korzetu, ktoré na prvý pohľad vyzerá ako generačná (ide hlavne o ženy od 20 do 30 rokov) vzbura proti estetickým tradíciám, prejavujúca sa videami ničenia kozmetických prípravkov na sociálnych sietiach.

Ide však o niečo hlbšie. O odpor voči patriarchátu, juhokórejskej kultúre, kde v politike, podnikaní a na vplyvných miestach dominujú muži. A o snahu zmeniť postavenie žien tak, aby reflektovalo modernú dobu.

Súčasťou toho je aj volanie po zmene prísneho interrupčného zákona z 50. rokov minulého storočia, ktorý zakazuje umelé potraty s výnimkou troch situácií: ak je dieťa výsledkom znásilnenia, ak je žena v ohrození života alebo sa v jej rodine či v rodine otca dieťaťa vyskytuje veľmi vážna genetická porucha.

Zísť z chodníka

Tieto opatrne sa presadzujúce hnutia pretláčajú témy, ktoré sú v iných vyspelých krajinách oveľa viac, aj keď iste nie dostatočne „ošetrené“. A ukazujú, ako hospodársky rozvinutá a technicky vyspelá Južná Kórea zaostáva za inými bohatými štátmi sveta. Švédska študentka Anna bola na výmennom pobyte v Soule a o svojich zážitkoch denníku Guardian povedala: „Celá tá skúsenosť celkom zmenila môj pohľad na Južnú Kóreu a bola vo veľkom rozpore s tým, že som si ju predstavovala ako modernú a vyspelú spoločnosť.“

Juhokórejský feminizmus je v mnohých ohľadoch ešte len na počiatku, čo tiež súvisí s konzervatívnou tradíciou krajiny a s celkovou štruktúrou spoločnosti, kde je najväčší rozdiel v platoch medzi mužmi a ženami v rámci OECD.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie