Denník N

Babiš sa zbližuje s Orbánom, keď Západ skúma jeho konflikt záujmov

Andrej Babiš a Viktor Orbán v Prahe. Foto – TASR/AP
Andrej Babiš a Viktor Orbán v Prahe. Foto – TASR/AP

Veľké mocenské ambície v kombinácii s tým, že sa musí neustále obhajovať, robia Andreja Babiša veľmi zraniteľným.

Deň pred tým, ako na českého premiéra Andreja Babiša dopadla ťažkotonážna kritika z Európskej komisie za jeho možný konflikt záujmov, sa v Prahe objímal s „enfant terrible“ súčasnej európskej politiky a spojencom z Vyšehradskej štvorky, maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

Vzhľadom na sieť spolupracovníkov, ktorými v srdci Európskej únie Babiš disponuje a ktorí ho iste o všetkom, čo sa kde šuchne, informujú, vôbec nemuselo ísť o náhodnú zhodu termínov.

V Česku sa dosiaľ predpokladalo, že Babiš síce vzhliada k Orbánovi a jeho takpovediac neobmedzenej moci, no zároveň by sa rád zaobišiel bez jeho silovej konfrontácie so „Západom“ a s EÚ. Po udalostiach posledných týždňov a dní sa však zdá nevyhnutné, že Babiš zahodí aj posledné zvyšky svojich pôvodných liberálnych a prozápadných tendencií a politicky zakotví pri Orbánovi – už len preto, aby pred českým publikom pretrpel svoj rysujúci sa status európskeho vydedenca.

V tejto konštelácii bude Česko vstupovať do kampane pred májovými európskymi voľbami. Možno tak očakávať nezvyčajne vypätú atmosféru, a to i v súvislosti so sebavedomím protiúniových okamurovcov, ktorí budú v kampani na Babiša tlačiť sprava.

Právnici vidia konflikty záujmov

Cez víkend sa o Babišovi písalo po celom starom kontinente. Právny servis Európskej komisie vo svojej správe, ktorú exkluzívne zverejnili viaceré európske denníky, konštatoval, že podľa nových, prísnejších rozpočtových pravidiel EÚ sa Babiš dostatočne neodpútal od svojho miliardového holdingu Agrofert. Vzhľadom na vrcholné politické funkcie Andreja Babiša a možný konflikt záujmov by Agrofert, ktorý má český premiér uložený v zvereneckom fonde, nemal mať nárok na európske dotácie.

„Ako faktický vlastník má záujem na hospodárskom úspechu Agrofertu. Tento hospodársky záujem zodpovedá opisu v článku 61 nových finančných pravidiel, ktorý konštatuje, že nestranné a objektívne vykonávanie jeho funkcie premiéra je ohrozené,“ píše sa podľa českého Deníka N v právnej analýze Európskej komisie.

Právnici EÚ tiež upozorňujú na konflikt záujmov z dôvodu rodinných väzieb – pripomínajú rolu Babišovej manželky Moniky v Agroferte.

V tejto chvíli ide o úradné stanovisko, navyše dôverné a Komisiou oficiálne nepotvrdené. Ale napríklad podľa britského Guardianu hrozí, že Česko bude musieť vrátiť aspoň časť z 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Svet

Teraz najčítanejšie