Denník N

Uväznenie aktivistov spochybnili Pellegrini aj opozícia, minister spravodlivosti zatiaľ mlčí

Policajti zakročujú proti aktivistom na ťažobnej veži v Novákoch. Foto – Greenpeace/Tomáš Halász
Policajti zakročujú proti aktivistom na ťažobnej veži v Novákoch. Foto – Greenpeace/Tomáš Halász

Takéto rozhodnutia mi budú dávať logiku vtedy, keď všetci tí, ktorí sú zjavne nebezpeční a ktorí páchajú trestnú činnosť, budú vo väzbe, povedal Pellegrini o aktivistoch Greenpeace.

Rozhodnutie zobrať dvanástich aktivistov Greenpeace do väzby za protest na ťažobnej veži v Novákoch spochybnili premiér Peter Pellegrini, takmer celá opozícia aj viacerí právnici.

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár zatiaľ mlčia. Minister spravodlivosti sa k celej veci vyjadrí až v pondelok.

Pellegrini: Intenzívne sa pozastavujem

Pätnásť aktivistov z Greenpeace sa dostalo do areálu Hornonitrianskych baní Prievidza v Novákoch v stredu skoro ráno, vyliezli na ťažobnú vežu a vyvesili transparent, ktorým vyzvali vedenie baní a vládu, aby ukončila ťažbu uhlia.

Polícia ich obvinila z prečinu ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia. Dvanásť aktivistov – z toho sedem žien – držali najskôr niekoľko dní v cele predbežného zadržania, od nedele sú vo väzbe, previezli ich do Ilavy.

„Je naozaj na zváženie, či tým najlepším krokom je ponechanie 12 mladých ľudí vo väzbe,“ reagoval na rozhodnutie o väzbe premiér a na Facebooku napísal, že sa nad tým „intenzívne pozastavuje“ podobne, ako sa pozastavil nad prepustením útočníka, ktorý v Bratislave na Obchodnej ulici zabil Filipínca Henryho Acordu.

„Takéto rozhodnutia mi budú dávať logiku vtedy, keď všetci tí, ktorí sú zjavne nebezpeční a ktorí páchajú trestnú činnosť, budú vo väzbe,“ napísal Pellegrini. Chce preto hovoriť s ministrom spravodlivosti Gáborom Gálom, ako by sa dalo takýmto prípadom predchádzať. „Aby boli väzobne stíhaní tí ľudia, ktorí sú skutočne nebezpeční pre spoločnosť,“ povedal Pellegrini.

Právnici: Iné zvery behajú po slobode

Právnici hovoria, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ťažba uhlia na hornej Nitre

Slovensko

Teraz najčítanejšie