Denník N

V čom je problém s baňami na hornej Nitre: ničia zdravie a sú drahé (výber z textov N)

Robert Fico na návšteve Hornonitrianskych baní. Predtým im potichu sľúbil príspevky na ďalších 14 rokov, je to asi miliarda eur. Foto – TASR
Robert Fico na návšteve Hornonitrianskych baní. Predtým im potichu sľúbil príspevky na ďalších 14 rokov, je to asi miliarda eur. Foto – TASR

Po rozhodnutí poslať dvanásť aktivistov Greenpeace do väzby za protest na ťažobnej veži v Novákoch sa pozornosť verejnosti uprela na hornú Nitru. Denník N o baniach, životnom prostredí, spoločnosti Hornonitrianske bane Prievidza a vzťahoch miestnych politikov so Smerom napísal v posledných rokoch množstvo spravodajských textov aj reportáží. Prečítajte si niektoré z nich.

V 80. rokoch pracovalo na hornej Nitre v baniach viac ako 14-tisíc ľudí, každý na seba viazal troch, štyroch členov rodiny.

Od roku 1992 súkromná akciová spoločnosť Hornonitrianske bane Prievidza zamestnáva výrazne menej ľudí: aktuálne okolo 4-tisíc, z toho necelú polovicu tvoria baníci. Predtucha konca visí vo vzduchu. Hrá sa iba o čas, o každý rok predlžovania agónie.

 

Ficova vláda v roku 2015 potichu odsúhlasila dotáciu pre bane do roku 2030. Po tlaku Európskej komisie termín skrátili na rok 2023.

 

V Prievidzi sa viedla pred nedávnymi komunálnymi voľbami mimoriadne živá kampaň – hovorilo sa v nej hlavne o baniach.

 

Zo štyritisíc fárajúcich baníkov zo začiatku 60. rokov minulého storočia sa dnes vo vyše 17-tisícovej Handlovej touto prácou živí približne štyristo ľudí. Vo voľbách si tu nedávno zvolili Silviu Grúberovú, aktivistku zo združenia Lepšia Handlová. Od roku 1989 v tomto meste vládli doteraz len primátori výhradne z SNS a zo Smeru.

 

Baník, ktorý v dvadsiatich rokoch prvý raz sfára, žije v hornonitrianskej priemyselnej oblasti a fajčí, sa bude v štyridsiatke na 70 percent liečiť na niektoré z respiračných ochorení.

 

Robert Fico pred dvoma rokmi v Prievidzi v slávnostnej uniforme baníka miestnych presviedčal, že v hlavnom meste na nich kašlú. „Je úplne evidentné, že ľuďom z kancelárií a kaviarní v Bratislave je úplne jedno, či 4200 ľudí bude mať robotu, alebo nie.“

 

Zatiaľčo sa v roku 2015 na Slovensku debatovalo o tom, ako si poslanec Smeru Jánoš doma balí zväzky bankoviek do alobalu, Ficova vláda potichu priklepla súkromným baniam viac ako miliardu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Ťažba uhlia na hornej Nitre

Slovensko

Teraz najčítanejšie