Denník N

Prieskum AKO: Smer vedie s 23 percentami, opozícii tesne uniká väčšina v parlamente

SaS s premiérskymi ambíciami predsedu má 16 percent, už ďalší prieskum posiela do parlamentu aj Progresívne Slovensko.

Strany súčasnej vládnej koalície, teda Smer, SNS a Most-Híd, by nemali šancu na zostavenie vlády v súčasnej formácii. Naopak, spojenie parlamentnej a neparlamentnej opozície (bez Kotlebovej ĽSNS) má oveľa pozitívnejšie vyhliadky.

Ukazuje to prieskum agentúry AKO z konca novembra. Podľa neho je naďalej najsilnejšou stranou vládny Smer Roberta Fica, volilo by ho takmer 24 percent voličov. Silná je však aj druhá SaS Richarda Sulíka, ktorá má podporu 16 percent.

Sulík na konferencii strany minulú sobotu ohlásil, že SaS chce zostaviť vládu a nahradiť Smer. Teoreticky od tohto cieľa strana nemá ďaleko: podľa čísel z konca novembra by opozičné strany SaS, OĽaNO, Sme rodina, KDH a Progresívne Slovensko mali v parlamente 73 poslancov – čo sa už blíži k parlamentnej väčšine 76 mandátov.

Súčasná vládna koalícia by podľa prieskumu mala v parlamente 62 poslancov. Pätnástich zákonodarcov by mala Kotlebova Ľudová strana Naše Slovensko.

Preferencie strán sú mesiace inak viac-menej stabilné: Sme rodina, SNS, Kotleba aj OĽaNO oscilujú medzi ôsmimi a desiatimi percentami, do parlamentu by sa dostalo aj KDH a tesne by tam bol aj Most-Híd Bélu Bugára. Po novom by v parlamente bolo aj Progresívne Slovensko, naopak, ďalšia nová strana, Spolu Miroslava Beblavého, by sa do Národnej rady nedostala.

Novembrový prieskum agentúry Focus nameral obom novým stranám vyše 5 percent, čo by ešte zvyšovalo šancu na vznik opozičnej väčšiny.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie