Denník N

Analytik: So skúseným diplomatom bude predsedníctvo OBSE ľahšie, riešiť môžeme aj Ukrajinu

Samuel Goda. Foto - SFPA
Samuel Goda. Foto – SFPA

Ak na čele slovenskej diplomacie nebude skúsený diplomat, môže sa stať, že z predsedníctva OBSE vyťažíme menej, vraví expert Samuel Goda.

Na lokálnej úrovni sa znepriatelené strany na Ukrajine dokážu konštruktívne rozprávať, no nedarí sa im to preniesť na vyššiu úroveň, hovorí Samuel Goda, analytik SFPA a prodekan Fakulty medzinárodných vzťahov EUBA. Ukrajinou by sa počas predsedníctva v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu (OBSE) mohlo zaoberať aj Slovensko. Predsedať jej budeme počas celého roka 2019.

V rozhovore vysvetľuje:

  • čo pre nás znamená ročné predsedníctvo v OBSE,
  • ako ho ovplyvní napätie na Ukrajine,
  • prečo potrebujeme v čele ministerstva zahraničných vecí skúseného diplomata,
  • ako funguje OBSE a čo je jej úlohou.

Prečo by nás malo zaujímať slovenské predsedníctvo v OBSE?

Hlavne preto, že OBSE je jediná a najväčšia regionálna organizácia, ktorá sa venuje bezpečnosti, a všetky účastnícke štáty sú si rovné. Hlas každého má rovnakú váhu a napríklad aj Slovensko môže svojím nesúhlasom zastaviť akúkoľvek iniciatívu. A to aj v prípade, že veľmoci ako USA alebo Rusko by chceli, aby táto agenda prešla.

OBSE funguje na základe konsenzu a súhlasiť musí všetkých 57 účastníckych štátov. Ak teda počas predsedníctva prídeme s iniciatívou, ktorá by mohla riešiť situáciu na Ukrajine, Rusko, ale aj Ukrajina to môže zablokovať. Neznamená to, že organizácia je v praxi často nefunkčná?

Rozhodovanie na základe konsenzu je pridanou hodnotou OBSE, no zároveň je to aj prekliatie. Najväčšou výhodou OBSE je, že sa tam rozpráva 57 štátov. A to je aj jej najväčšou nevýhodou. Pred hlasovaním treba využiť diplomaciu. Úradujúcim predsedom je minister zahraničných vecí predsedníckeho štátu, takže predsedníctvo sa do veľkej miery vzťahuje na jeho osobu. Jeho diplomatické schopnosti, samozrejme, v spolupráci s ľuďmi z ministerstva, sú veľmi dôležité. Musí sa vedieť rozprávať s Ruskom, USA aj s malými štátmi.

Takže premiér Pellegrini nezveličoval, keď v piatok v súvislosti s demisiou Miroslava Lajčáka hovoril, že kvôli predsedníctvu potrebujeme na ministerstve človeka, ktorý má veľké skúsenosti z diplomacie?

Myslím, že nezveličuje.

Bez skúseného a schopného diplomata by sa mohlo stať, že z predsedníctva vyťažíme oveľa menej?

Áno, mohlo by sa to stať.

A ak by sa presne v čase, keď budeme preberať predsedníctvo, menilo vedenie ministerstva, môže to ovplyvniť predsedníctvo?

Tento rok sa niečo podobné stalo v Taliansku, ktoré je predsedníckou krajinou od januára 2018, a bolo to citeľné. Niektoré procesy sa spomalili a malo to negatívny efekt. Iné to neovplyvnilo vôbec, napríklad pri riešení konfliktu v Podnestersku, pretože tam urobil veľa práce osobitný predstaviteľ pre daný konflikt.

Mnoho ľudí chápe predsedníctvo OBSE cez úradujúceho predsedu. Ak je ním schopný a uznávaný diplomat, je to ľahšie.

Ako môže naše predsedníctvo ovplyvniť zvýšenie napätia na Ukrajine?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Miroslav Lajčák

Predsedníctvo v OBSE

Vojna na Ukrajine

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie