Denník N

Biológ: Veľryby zrejme vnímajú magnetické pole. Ak navigácia zlyhá, hrozí im uviaznutie na pláži

Pokus o záchranu veľrýb sa nepodaril. Foto - AP
Pokus o záchranu veľrýb sa nepodaril. Foto – AP

Viac ako 140 veľrýb uviazlo poslednú novembrovú sobotu na novozélandskej pláži. Keď na miesto dorazili úrady, polovica živočíchov už bola mŕtva, zvyšné utratili. 

Celosvetovo sa každý rok na brehoch oceánov a morí vyplaví tisíc až dvetisíc živých morských živočíchov.

Len na plážach Nového Zélandu je to približne 300 veľrýb a delfínov ročne.

V tejto krajine nie je vyplavenie veľrýb ničím nezvyčajným, ročne riešia lokálne úrady asi 85 takýchto prípadov, zvyčajne však ide o vyplavenie jedinca a nie veľkých skupín.

Pri poslednom masívnom vyplavení na Novom Zélande pri Chathamských ostrovoch v roku 1918 bolo vyplavených až tisíc veľrýb.

Od roku 1840 došlo na tomto ostrovnom štáte k viac ako piatim tisícom vyplavení rôznych cicavcov, čo viedlo k zriadeniu horúcej linky na nahlásenie týchto prípadov na ministerstve pre ochranu prírody, píše Washington Post.

Záchrana nebola možná

Ani horúca linka nezachránila viac ako 140 veľrýb, ktoré poslednú novembrovú sobotu objavil na pláži Mason Bay pri ostrove Stewart náhodný turista.

Novozélandské orgány skonštatovali, že polovica z veľrýb už bola mŕtva a druhú museli utratiť, keďže pre živočíchy už neexistovala nádej na záchranu, píše BBC. Takýmto spôsobom chceli zmierniť ich utrpenie. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Veda

Teraz najčítanejšie