Denník N

U Kočnera v trezore našli nahrávky Gorily

V kauze Gorila nastane zásadný posun: Kočner mal v trezore korupčné nahrávky z bytu na Vazovovej ulici.

Bolo to presne pred siedmimi rokmi, v decembri 2011, keď niekto na internete zverejnil kompletný spis s názvom Gorila. Analytický prepis z odpočúvania bytu Slovenskou informačnou službou (SIS) na Vazovovej ulici zachytával, ako finančná skupina Penta korumpuje politické špičky, aby jej zabezpečili bezproblémovú privatizáciu a obchodovanie so štátom.

Šéf Penty Jaroslav Haščák sa podľa spisu v byte stretával s politikmi a politickými nominantmi a dohadovali kšefty pre SDKÚ, SMK, KDH alebo stranu Pavla Ruska ANO, či vtedy opozičný Smer. Na návšteve v byte bol podľa spisu aj predseda Smeru Robert Fico.

Keď sa spis Gorila dostal na verejnosť, ministrom vnútra bol Daniel Lipšic a v januári zriadil špeciálny vyšetrovací tím, ktorý doteraz všetky podozrenia uvedené v dokumente vyšetruje. A hoci bývalý šéf tímu Marek Gajdoš povedal, že autenticita celého spisu sa vyšetrovaním potvrdzuje, viacerí politici, aj Penta, Gorilu stále spochybňujú – aj preto, že neexistoval zvukový záznam.

To sa teraz vďaka vyšetrovaniu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej zmení.

Keď išli policajti NAKA v októbri do všetkých objektov hlavného podozrivého z objednávky vraždy novinára a jeho priateľky Mariana Kočnera, nevedeli, či tam vôbec niečo nájdu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauza Gorila

Slovensko

Teraz najčítanejšie