Denník N

Horúčavu z Paríža by mohol pocítiť celý svet

Zábery z Paríža. Foto - TASR/AP
Zábery z Paríža. Foto – TASR/AP

S odmietnutím doterajších strán to skúsil už Macron, ale žlté vesty idú, zdá sa, ešte ďalej.

Cez víkend zachvátil Paríž oheň, svetlice a slzotvorný plyn. Na Víťaznom oblúku sa objavili grafity a z ulíc bolo treba odpratať množstvo zámerne zapálených áut. Menšie a zväčša oveľa pokojnejšie protesty sa uskutočnili aj v menších francúzskych mestách. Posledných niekoľko víkendov protestujúci okupovali diaľničné mýtnice, znefunkčňovali radary merajúce rýchlosť, zastavovali premávku a blokovali vstup na miestne daňové úrady.

Hlavne hnev a žiadne strany

Demonštrantov, ktorí sa nazvali gilets jaunes – žlté vesty – mnohí opakovane a nesprávne opisovali ako ľudí, ktorí „prišli odnikiaľ“. Je pravda, že tentoraz nejde o tradičných demonštrantov. V minulosti vo Francúzsku ako aj vo zvyšku európskych krajín podobné protesty organizovali reálne a etablované inštitúcie ako napríklad odbory, ktoré majú tradične blízko k sociálnym demokratom, alebo cirkevné organizácie, blízke stredopravicovým kresťanským demokratom. Ľudia sa identifikovali s inými ľuďmi, ktorých stretávali v kluboch, na schôdzach či v kaviarňach. Lenže členovia tohto nového sociálneho hnutia (ak sa tento pohyb vôbec dá opísať ako hnutie) sa v inštitúciách fungujúcich v reálnom živote nikdy nestretli. Namiesto toho našli jeden druhého na internete prostredníctvom sociálnych médií a internetových petícií, ktoré zo dňa na deň vytvárajú nové skupiny a identity.

Žlté vesty sú pevne spojené s kybernetickým priestorom a nemajú žiadny vzťah k žiadnej z existujúcich politických strán, hoci niektoré sa k nim už začínajú hlásiť. François Ruffin, krajne ľavicový politik, ktorý dáva najavo až jedovatý nesúhlas s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, sa už na akciách žltých viest zúčastnil. Líderka francúzskej krajnej pravice Marine Le Penová sa už tiež postavila na ich obranu. Niektorí ľudia podozrievajú jej prívržencov či dokonca ľudí s ešte extrémnejšou agendou, že sú zodpovední za to, že sa mierumilovné protesty, ktoré sa začali v Paríži v sobotu ráno, večer zmenili na násilné výtržnosti. Ale akákoľvek snaha prihlásiť sa k protestom je oportunistická, pretože toto hnutie si zatiaľ nezvolilo žiadneho lídra. Namiesto toho ustanovilo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľby vo Francúzsku

Komentáre

Teraz najčítanejšie