Denník N

Slovensko sa dostalo do roztržky s Ruskom pre vyhosteného špióna

Ruského diplomata podozrivého zo špionáže vyhostilo Slovensko prvýkrát po 15 rokoch. Foto - Wikimedia
Ruského diplomata podozrivého zo špionáže vyhostilo Slovensko prvýkrát po 15 rokoch. Foto – Wikimedia

Slovensko odmietalo vyhostiť ruských špiónov aj v marci, keď to po otrave Skripaľa robili ostatné krajiny. Vláda tak urobila až teraz.

V čase, keď predseda parlamentu Andrej Danko hostí svetoznámeho šachistu a Putinovho spojenca Anatolija Karpova, dochádza medzi Moskvou a Bratislavou k diplomatickému sporu.

V stredu po rokovaní vlády najprv premiér Peter Pellegrini oznámil, že pred dvoma týždňami Slovensko vyhostilo ruského diplomata pre špionáž. „Vykonával rozviedne aktivity voči záujmom Slovenskej republiky a NATO. Jeho pôsobenie bolo nežiaduce,“ povedal premiér.

Pôvodne naznačoval, že čo sa týka ruskej reakcie, zostáva pokojný. „Postupovali sme slušne v zmysle všetkých diplomatických zvyklostí. Myslím si, reakcia ruskej strany bude štandardná, lebo takéto veci sa dejú aj inde vo svete,“ povedal premiér.

O niekoľko hodín dala Moskva najavo, že aj ona vyhostí slovenského diplomata. „Ruská strana bude reagovať na neprijateľné akcie Bratislavy na základe princípu reciprocity,“ uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Prekážkou bol doteraz Danko

Už vyhostenie ruského diplomata pre špionáž bola v našich pomeroch prelomová záležitosť. V diplomacii je to považované za radikálny krok, ktorý si musí štát vedieť obhájiť a protistrane ho vysvetliť.

Vláda mala pritom už niekoľko rokov čierne na bielom, že agenti ruských tajných služieb na Slovensku pôsobia. Ich aktivity sa zintenzívnili v roku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ruskí špióni

Slovensko

Teraz najčítanejšie