Denník N

Prípad Lajčákovej demisie sa naťahuje, Kiska sa stále nerozhodol, či ju prijme

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Miroslav Lajčák nateraz zostáva ministrom zahraničných vecí, prevezme predsedníctvo OBSE v Miláne. Premiér Pellegrini pošle do Marrákeša iba list.

Prezident Andrej Kiska stále neprijal ani neodmietol demisiu ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (za Smer). O odmietnutie rezignácie ho požiadal premiér Peter Pellegrini (Smer), ktorý s Lajčákom prišiel za Kiskom do Prezidentského paláca.

Ak by Lajčák odišiel, na jeho miesto by mohol nastúpiť expremiér a predseda Smeru Robert Fico, ktorý odstúpil v marci po demonštráciách proti jeho vláde.

„Pán premiér ma ubezpečil, že pán minister má jeho plnú podporu a že si veľmi želá, aby pokračoval vo svojej práci,“ povedal Kiska po stretnutí s premiérom a ministrom. Prezident povedal aj to, že by ministerstvo zahraničia mal riadiť diplomat svetového formátu, akým je Lajčák.

Kiska si rozhodnutie premyslí

„Z pohľadu vzniknutej situácie a z toho, čo som sa dnes dozvedel, som sa rozhodol, že si svoje rozhodnutie ohľadom demisie premyslím, nechám priestor, aby pán premiér s pánom ministrom rokovali ďalej,“ vravel Kiska. Kedy prezident rozhodne, nepovedal. Vravel len, že si berie „ďalší čas“.

Pellegrini prezidentovi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Miroslav Lajčák

Slovensko

Teraz najčítanejšie