Denník N

Opozícia tvrdí, že jej kandidátom na šéfa NKÚ je iba Žilinka

Generálny prokurátor Maroš Žlinka. Foto N – Vladimír Šimíček
Generálny prokurátor Maroš Žlinka. Foto N – Vladimír Šimíček

Premiér hovorí, že parlament 19. mája pravdepodobne zvolí šéfa NKÚ. Opozícia tvrdí, že ak to nebude Maroš Žilinka, nebude zvolený opozičný kandidát.

„Všetci traja sú čisto opoziční, o tom vôbec netreba pochybovať,“ hovorí premiér Robert Fico o troch kandidátoch na predsedu Najvyššieho kontrolného úradu.

Kandidujú prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry a bývalý štátny tajomník ministerstva vnútra Maroš Žilinka, ktorého navrhuje 60 poslancov opozície, Karol Mitrík, ktorého navrhuje iba predseda SDKÚ Pavol Frešo a Henrieta Crkoňová, ktorú navrhujú poslanci Stefan Kuffa (OĽaNO) a Marián Kvasnička (KDH).

Všetkých troch v stredu vypočúval finančný výbor. Najmä Crkoňovej sa viacerí poslanci Smeru zastávali. Poslanec Vladislav Petráš zo Smeru povedal, že Crkoňová ho najviac presvedčila.

Takto poslanci grilovali kandidátku Crkoňovú (autor: Martina Pažitková)

Igor Matovič na výbore ukázal propagačné fotografie manžela Crkoňovej, keď kandidoval za primátora Púchova. Bol na nich s viacerými predstaviteľmi Smeru, propagačné video mu natočil aj Fico.

Crkoňová na to povedala, že jej muž nikdy nebol členom strany a fotografie sú päť rokov staré. Ona sama bola vedúcou služobného úradu na ministerstve školstva za ministra Dušana Čaploviča. Tvrdí, že to nie je politická funkcia a ponuku kandidovať za šéfku NKÚ dostala od Kvasničku z KDH už v roku 2012. Ten má s jej manželom blízke vzťahy. Pre jej kandidatúru sa už vzdal členstva v predsedníctve KDH, aj v poslaneckom klube.

Henrieta Crkoňová a Marián Kuffa, ktorý ju navrhol. Foto N - Vladimír Šimíček
Henrieta Crkoňová a Marián Kuffa, ktorý ju navrhol. Foto N – Vladimír Šimíček

„Voľba je tajná a asi by nebolo správne, aby sme teraz čokoľvek hovorili. Poslanci budú hlasovať podľa svojho vedomia, svedomia a presvedčenia. Verím, že sa zhodnú na jednom z kandidátov,“ tvrdí premiér Fico.

Poslanci, ktorí navrhli Žilinku, zvažujú, že jeho návrh stiahnu, alebo pri hlasovaní odídu zo sály. Chcú, aby bolo jasné, že Mitríka alebo Crkoňovú zvolili poslanci Smeru a nie oni. Budú o tom ešte rokovať.

Karol Mitrík. Foto N - Vladimír Šimíček
Karol Mitrík. Foto N – Vladimír Šimíček

„Krajina by sa mala vymaniť z politického zápasu o každú funkciu,“ tvrdil na výbore Frešo, keď obhajoval Mitríka. Jeho argument, prečo nerešpektuje dohodu opozície na Žilinkovi je, že päťkrát už Smer spoločného kandidáta nezvolil, preto je v poriadku, ak má opozícia kandidátov viac.

Ostatné strany ho podozrievajú, že je na Mitríkovi s Ficom dávno dohodnutý. Už pred niekoľkými mesiacmi sa bývalý predseda parlamentu Pavol Paška zo Smeru opozičných poslancov na rokovaní pýtal, prečo nenavrhnú Mitríka. Ako vhodného kandidáta ho spomenul aj Fico.

Frešovi neprekážajú ani ďalšie výhrady voči Mitríkovi – vysoký vek, svedectvo v prospech z korupcie obžalovaného Eugena Čuňa a to, že ako riaditeľ SIS nezbavil mlčanlivosti Petra Holúbeka.

„Neexistuje, aby sme hovorili, že toto je problém jedného nezbavenia mlčanlivosti, ale ponúkam riešenie: ak fakt chcete Gorilu seriózne vyšetriť, zmeňme zákon, príjmime lex Gorila,“ tvrdil Frešo.

Podľa Daniela Lipšica (Nova) sa tu hrá „jedna veľmi špinavá hra“.

Mitrík: Je mi ľúto, že vás neviem presvedčiť (autor: Martina Pažitková)

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľba šéfa NKÚ

Slovensko

Teraz najčítanejšie