Denník N

Srbi, Bödör, reči o feťákoch: Čo už zvládol a čo čaká Hattasa, ktorý zobral Smeru Nitru

Foto N - Peter Kováč/FB Mareka Hattasa
Foto N – Peter Kováč/FB Mareka Hattasa

Príbeh a zákulisie prekvapivého víťazstva 31-ročného programátora Mareka Hattasa v Nitre, ktorý po 12 rokoch vymenil primátora Smeru v tradičnej bašte tejto strany.

Začiatok decembra, pár dní po ustanovujúcom mestskom zastupiteľstve v Nitre. S novým primátorom Marekom Hattasom kráčame po schodisku rozľahlej budovy mestského úradu.

Do traktu na prvom poschodí, kde sa nachádza obradná sieň určená na civilné sobáše, nás v prvej chvíli nepustí ani primátorská kartička. „Do tohto krídla máte ešte vstup zakázaný?“ žartujeme.

Keď sa nám podarí obísť bezpečnostné opatrenia, je už pár minút pred pol druhou. Svadobčania čakajú vo veľkej sále, primátor sa ešte musí pripraviť. Dlhoročné zamestnankyne úradu nováčikovi vysvetlia, ako celý obrad prebehne, na krk mu zavesia primátorské insígnie a zoznámia ho s príhovorom. Zdá sa, že sa už roky nezmenil.

Hattasovi sa nie veľmi optimistické slová, aká zriedkavá je láska na svete, viditeľne nepáčia, ale teraz už nie je čas niečo zmeniť. Na niektoré reformy si budú musieť Nitrania počkať – a týka sa to aj primátorského svadobného príhovoru.

Marek Hattas. Foto N – Peter Kováč

S recitáciou prejavu Hattas problémy nemá. Krátky 10-minútový obrad prebehne bez problémov a obradnou sieňou sa ozve očakávané „Áno“. Primátor krátko zaváha len na záver, keď musí novomanželov vyzvať, aby vykročili do života; no keď sa z notebooku ozvú fanfáry, primátor sa môže presunúť k ďalšiemu programu. Musí odpovedať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie