Denník N

Na ulici už túto zimu zomreli dvaja ľudia, najväčšie mrazy však ešte len prídu

Foto – OZ Vagus
Foto – OZ Vagus

Vagus zbiera peniaze na pomoc pre ľudí bez domova. Ich novou výzvou je nájsť im nový domov. V porovnaní s Budapešťou je v Bratislave výrazne menej miesta v nocľahárňach a útulkoch.

„Sniežik sa nám chumelí, zimička už prišla…“ recitujú v krátkom dokumente ľudia bez domova. Zima je pre nich najťažším obdobím v roku. V chlade sa boja zaspávať, lebo nevedia, či sa ešte zobudia, a v nocľahárňach a útulkoch si miesto nájde len každý ôsmy.

Túto zimu už na ulici v dôsledku chladu zomreli dvaja ľudia. A tie najchladnejšie dni ešte len prídu.

„Problém bezdomovectva nie je na ústupe, práve naopak,“ hovorí Sergej Kára z občianskeho združenia Vagus, ktoré pomáha ľuďom bez domova. Len v Bratislave žije na ulici asi 4000 ľudí a ich číslo sa stále zvyšuje.

Teplé oblečenie, deky, čaj, spacáky. To všetko môže ľuďom na ulici zachrániť život, no vo Vaguse vedia, že je to len krátkodobá pomoc. Spúšťajú preto kampaň, v ktorej sa snažia dať ľuďom z ulice bývanie.

Z chemickej školy byty

Novú Cvernovku ľudia poznajú najmä ako kultúrne centrum, v ktorom majú viacerí umelci svoje ateliéry. V budove internátov bývalej chemickej strednej školy však počas rekonštrukcie vzniklo aj niekoľko izieb. Už dnes v nich býva päť ľudí, ktorí predtým žili na ulici.

„Až človek, ktorý sa nemusí báť o to, že v noci zamrzne, že naňho bude pršať alebo že ochorie vplyvom poveternostných podmienok, môže začať plnohodnotný návrat do spoločnosti, hľadať si prácu a zbaviť sa dlhov,“ hovorí Sergej Kára.

Interiér bytov pre ľudí bez domova v Novej Cvernovke. Foto – Viktor Szemzö

„Ide o v zahraničí rokmi overený prístup, ktorý okrem iného znižuje ekonomické zaťaženie spoločnosti v súvislosti s problematikou straty domova. Jednorazová investícia do bývania je menej nákladná ako náklady na človeka, ktorý prepadne systémom na dlhé obdobie a potom sa doslova z ulice musí dostávať späť,“ vysvetľuje Kára.

Nový projekt Vagusu a Nadácie Cvernovka sa volá Housing Cverna.

Vlastná skriňa, teplá vaňa a obľúbené jedlo

Zo sedemnástich mestských častí je v Bratislave nocľaháreň alebo útulok len v dvoch. Tam, kde nocľah chýba, sú stovky ľudí bez domova.

„Nemajú sa kde umyť, musia prespať vo verejnom priestore, a keďže sa nemajú s kým o svojej situácii poradiť, nedostáva sa im odbornej sociálnej pomoci, tak stagnujú,“ vysvetľuje Kára.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie