Denník N

Očkovanie chcú využiť pri prevencii Alzheimerovej choroby a demencie

Foto - Fotolia
Foto – Fotolia

Ak by sa nástup alzheimera oddialil čo i len o päť rokov, počet prípadov demencie by sa znížil o polovicu.

Autor je neurogenetik, pôsobí vo Viedenskom biocentre

Už od zavedenia očkovacích programov v 20. rokoch minulého storočia pomohli vakcíny predísť miliónom úmrtí na infekčné choroby. Tým si zaslúžili uznanie ako jeden z najväčších úspechov zdravotníctva.

Najnovší výskum však ukazuje, že úspechy očkovania by sa dali využiť aj v prevencii Alzheimerovej choroby. Takýmto spôsobom by sme mohli ochrániť naše mozgy pred demenciou.

Alzheimerova choroba je najčastejšou príčinou demencie vo svete a momentálne postihuje približne 50 miliónov ľudí. Väčšina pacientov má viac ako 65 rokov. Keďže sa starnúca populácia rozrastá, predpokladá sa, že množstvo tejto ničivej choroby sa strojnásobí do roku 2050.

Napriek desaťročiam výskumu zatiaľ neexistuje liek, ktorý by dokázal Alzheimerovu chorobu spomaliť alebo zastaviť. Avšak nedávne pokusy s očkovaním na myšiach ukazujú sľubné výsledky a momentálne sú v posledných štádiách klinického testovania na ľuďoch.

Tréning imunity

Imunitný systém bojuje proti infekciám tak, že produkuje protilátky, ktoré sa presne viažu na vznikajúce patogény. Protilátky fungujú ako vlajka mávajúca imunitnému systému, aby na ne vypustil imunitné bunky, ktoré sa snažia zničiť patogény ešte skôr, ako spôsobia chorobu. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie