Denník N

Štát chce Iuventu vypratať z luxusnej lokality pri Slavíne, jej novým susedom je developer

Historická budova Ekoiuventy môže byť na predaj. Foto N - Matej Dugovič
Historická budova Ekoiuventy môže byť na predaj. Foto N – Matej Dugovič

Ministerstvo školstva chce sťahovaním mládežníkov do druhej budovy šetriť, historickú budovu Ekoiuventy možno predá. Vo februári kúpil pozemky pri nej Juraj Šaštinský, ktorý pracoval pre Pentu. Jeho pôvodná firma sa spomína v Gorile.

Štát chce vysťahovať mládežníkov z Iuventy z areálu pri Slavíne, kde sú jedny z najdrahších pozemkov v Bratislave.

Robí tak v čase, keď sa k susedným pozemkom v areáli na Búdkovej ulici dostal bývalý developer z Penty Juraj Šaštinský. Jeho niekdajšiu firmu Elementa spomína údajný spis SIS Gorila ako sprostredkovateľa provízií. Aktéri to popreli.

Daniela Danihel Rážová z Bond Reality hovorí, že tu pozemky môžu stáť od 350 do 500 eur na meter štvorcový. „Horský park, Slavín a Palisády sú najdrahšie lokality v Bratislave.“

Šaštinský kúpil rozsiahly areál pri Iuvente vo februári od reštituentov. Pracovníkom Iuventy o sťahovaní podľa informácií denníka N povedali oficiálne v apríli, no naznačiť to mali ešte vlani v decembri.

Po vysťahovaní mládežníkov do konca leta by sa pri Šaštinského pozemkoch mohol uvoľniť aj štátny nehnuteľný majetok s historickou budovou Ekoiuventy. Ministerstvo školstva, ktoré organizáciu riadi, tvrdí, že o predaji zatiaľ nerozhodlo.

Ak by k nemu pristúpili, budovu posunú ďalej v rámci štátu a až v prípade nezáujmu spraví verejnú dražbu. Otázny je aj osud Mičurínu, jediného verejného kúpaliska v Starom Meste, ktoré teraz spravuje Iuventa.

Čo sa stane s kúpaliskom? Foto N - Matej Dugovič
Čo sa stane s kúpaliskom? Foto N – Matej Dugovič

Ministerstvo chce šetriť

Oficiálny dôvod na sťahovanie je šetrenie a zníženie nákladov. „V súčasnosti pracujú jej zamestnanci v dvoch budovách, čo v princípe nedáva zmysel, lebo sú jedna organizácia a všetci môžu pohodlne pracovať v jednej veľkej budove v Karlovej Vsi,“ vraví hovorkyňa Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Ministerstvo chce podobne optimalizovať aj ďalšie svoje majetky.

„Nemôžem sa vyjadrovať k jednotlivým budovám, pozeráme sa na všetky, ktoré má ministerstvo. Cieľom je združiť prevádzku ministerstva a priamo riadených organizácií tak, aby sme nemali niekoľko budov po celom meste,“ hovorí minister Juraj Draxler.

Z Iuventy sa k sťahovaniu nikto nevyjadril, všetku komunikáciu nechávali na ministerstve.

Čo s pozemkami?

Šaštinský tvrdí, že pozemky kupoval ako súkromnú investíciu, kde by si riešil aj svoje budúce bývanie. Či plánuje na obrovskom pozemku aj komerčný developerský projekt, nepovedal. „Konkrétna predstava využitia areálu je ešte v štádiu posudzovania bez jasnej predstavy.“

Ministerstvo školstva sa k Šaštinskému nepriznáva, vraj ho nepozná a nemá s ním žiadnu zmluvu. Druhá, novšia budova Iuventy v areáli je však podľa katastra na Šaštinského pozemkoch. Ministerstvo na to zatiaľ nereagovalo.

Stavebný úrad Starého Mesta vraví, že o žiadnom investičnom zámere na pozemkoch bývalého developera Penty nevie.

Pár metrov od Iuventy a Šaštinského pozemkov sa už jedna výstavba rozbehla, Cresco Group tu stavia apartmánový dom. Riaditeľ skupiny Ján Krnáč hovorí, že projekt rozširovať neplánujú. Cresco Group je spolu s J&T Real Estate developerom nového PKO, Krnáč je aj konateľom Henbury Development, ktoré sa s mestom kvôli projektu súdi.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie