Denník N

Opozícia a Vlk pretlačili zákaz biomasakra aj napriek odporu drevára Žigu

Akcia ochranárov z Vlka za zastavenie biomasakra. Foto N – Vladimír Šimíček
Akcia ochranárov z Vlka za zastavenie biomasakra. Foto N – Vladimír Šimíček

Časť koalície podporila opozičný návrh, čo sa v tomto volebnom období takmer nestáva. Štát už nebude dotovať spaľovanie zdravých stromov.

Najprv viac než 38-tisíc ľudí podpísalo petíciu, aby zastavili veľké výruby stromov, ktoré napokon končia ako materiál na výrobu dotovanej elektriny. Ochranári zo zoskupenia Vlk potom niekoľkokrát pred parlamentom presviedčali poslancov, aby podporili zákon, ktorý to zastaví. Pred dnešným hlasovaním prišli v maskách vlkov.

Zabralo to, napokon presvedčili aj zopár poslancov koalície. Parlamentom prešiel návrh opozičných poslancov, že štát už nebude dotovať spaľovanie zdravého dreva. Doteraz na to štát dával milióny eur ročne.

Kmotrík aj Fiľo

Lesoochranárske zoskupenie Vlk to nazvalo biomasaker – spaľovanie zdravých stromov na energiu. Len na energetické účely teraz podľa Vlka vyrúbu až štyri milióny kubických metrov ročne, čo sú zjednodušene štyri milióny stromov (smreky vysoké 20 metrov s priemerom kmeňa 40 centimetrov vo výške hrude). To je takmer polovica všetkej ťažby na celom Slovensku. A asi jeden a pol milióna kubíka štát dotuje.

Vlk to vysvetľuje takto: štát a Európska únia v posledných rokoch tak výrazne zadotovali energiu z biomasy, že sa lesníkom oplatí vo veľkom rúbať a predávať nielen choré, ale aj zdravé stromy. Detailnejšie to skúmali na východe Slovenska. Firma Bioenergy Bardejov, jeden z najväčších prijímateľov dotácií, dostala za spaľovanie zdravých stromov pokutu 18-tisíc eur.

Miliónové zmluvy na štiepku, ktorá sa spaľuje, mali v rokoch 2011 až 2013 štátne Lesy SR. Napríklad Sninská tepláreň, ktorá patrí Ivanovi Kmotríkovi, dostávala zhruba pol milióna ročne na dotáciách za spaľovanie štiepky. Najväčšou firmou v oblasti dreva a biomasy je na Slovensku Slovwood, prepojená s papierňami Mondi Milana Fiľa.

Proti bol Žiga, za hlasovali aj v Smere a SNS

Keď sa návrh dostal tento rok na vládu, ministerstvo hospodárstva Petra Žigu (Smer) ho navrhovalo odmietnuť. Premiér Peter Pellegrini však presadil, že k nemu nezaujali žiadne stanovisko, a vláda ho teda nezamietla a nechala hlasovanie na parlamente. Žiga vlastní jednu z najväčších drevárskych firiem na Slovensku,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ochrana prírody

Slovensko

Teraz najčítanejšie