Denník N

Počiatkov 14-miliónový systém pokutuje za jazdu načierno iba domácich, má sa to zmeniť

Minister dopravy Árpád Érsek a exminister dopravy Ján Počiatek. Foto N – Vladimír Šimíček a TASR
Minister dopravy Árpád Érsek a exminister dopravy Ján Počiatek. Foto N – Vladimír Šimíček a TASR

Elektronické známky máme tri roky, automatické pokuty za jazdu bez nich sa posielajú iba domácim vodičom. Zmena môže trvať roky.

Zahraniční šoféri majú na slovenských diaľniciach výhodu. Ak ich na ceste zachytia kamery a zistí sa, že si nekúpili diaľničnú známku, pokutu nedostanú.

Chýba na to dohoda o medzištátnom pokutovaní. Tá síce existuje, ale myslí iba na niekoľko priestupkov, ako je príliš rýchla jazda, telefonovanie za volantom či nezapnutý bezpečnostný pás.

Po novom sa však má smernica o cezhraničnom pokutovaní vzťahovať aj na jazdu bez diaľničnej známky. Na vymáhaní pokút sa po dvoch rokoch debát dohodli ministri dopravy EÚ, hotová je dohoda medzi Radou EÚ, Európskym parlamentom a Európskou komisiou.

„Teraz už len čakáme na formálne záležitosti v Bruseli,“ avizuje minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd).

Nikto nevie, koľko peňazí uniká

Táto dohoda je špeciálne dôležitá pre Slovensko, keďže má elektronické diaľničné známky. Ich kontrola sa robí primárne cez kamery na cestách. Systém páruje údaje z kamier s evidenciou poznávacích značiek áut, ktorých majitelia zaplatili jazdu po diaľnici. Ak nenájde zhodu, posiela sa pokuta majiteľovi vozidla domov.

Horšia správa je, že môže trvať viac

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Diaľničné známky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie