Denník N

Dankova daň z jedla bude platiť od januára, podporila ju celá koalícia

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Do zákona o osobitnom odvode pre reťazce sa dostalo niekoľko výnimiek, ktoré zúžia okruh jeho platcov. Štát preto získa z odvodu menej, než SNS pôvodne očakávala.

Viac ako dva roky po tom, ako si Slovenská národná strana dala do svojho programu osobitný odvod pre obchodné reťazce a vo váhavejšej podobe ho dostala aj do programového vyhlásenia vlády, len pár týždňov po tom, ako ho jej šiesti poslanci predložili v podobe zákona, sa stal realitou. Parlament dnes schválil, že sa osobitný odvod pre reťazce začne platiť od januára 2019.

Podpísať ho ešte musí prezident.

Odvod pre reťazce nebude v minimálnej výške 6 percent, ako deklarovala SNS vo svojom volebnom programe. Obchodníci by mali podľa schváleného zákona platiť osobitný odvod vo výške 2,5 percenta čistých tržieb.

K návrhu zákona síce po jeho predložení mali výhrady poslanci strany Most-Híd, napokon však prešiel v pléne hlasmi všetkých troch koaličných strán – SNS, Mosta-Híd aj Smeru. Schválilo ho 74 zo 138 prítomných poslancov.

Okrem koaličných poslancov zákon z dielne SNS podporili aj nezaradení poslanci Alena Bašistová a Rastislav Holúbek. Poslanci Kotlebovej ĽSNS sa hlasovania zdržali, alebo neboli prítomní v rokovacej sále.

K schváleniu prispel aj pozmeňujúci a doplňujúci návrh, ktorý krátko pred rokovaním o zákone v druhom čítaní predložili poslanci Radovan Baláž (SNS), Peter Antal (Most-Híd) a Marián Kéry (Smer), podpismi ho podporilo aj ďalších 25 poslancov.

Pozmeňujúci návrh dosť výrazne pozmenil niektoré ustanovenia pôvodného návrhu. 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Odvod pre reťazce

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie