Denník N

Skleníkové plyny výrazne narástli, je to brutálna správa, hovorí klimatológ (+ grafy)

Emisie skleníkových plynov dosiahnu aj v roku 2018 nové maximum, tvrdí čerstvá štúdia.

Ak chce ľudstvo udržať otepľovanie planéty na prijateľnej norme, musí začať výrazne znižovať emisie skleníkových plynov. Do roku 2030 by sme mali emisie znížiť o polovicu a do roku 2050 by sme mali byť uhlíkovo neutrálni.

Zatiaľ však svet stále kráča opačným smerom.

Podľa novej správy projektu Global Carbon Budget dosiahne množstvo skleníkových plynov, ktoré ľudstvo vypúšťa do ovzdušia, tento rok maximum. Oproti roku 2017 ide o nárast o 2,7 stupňa.

„Táto správa je brutálnejšia ako kedykoľvek predtým. Sme hlboko v červených číslach a padáme stále hlbšie. Pre naše vlastné dobro musia svetoví lídri robiť to, čo treba,“ komentoval pre Guardian správu David Reay z Edinburskej univerzity.

Vedci ju zverejnili práve počas klimatického samitu v Katoviciach, ktorý je najdôležitejším od stretnutia v Paríži v roku 2015. Lídri sa majú dohodnúť, ako kontrolovať plnenie svojich sľubov.

Podľa údajov Global Carbon Budget sa po roku 2011 zdalo, že emisie z fosílnych palív a výroby cementu sa blížia k svojmu vrcholu. Posledné dva roky sa však ich nárast znova rozbehol.

„Mysleli sme si, možno dúfali, že emisie dosiahli vrchol pred pár rokmi. Pod dvoch rokoch obnoveného rastu vidíme, že to bolo zbožné prianie,“ povedal v tlačovej správe Rob Jackson zo Stanfordskej univerzity, ktorý viedol štúdiu. Celkovo sa na nej podieľalo vyše 70 vedcov z 15 krajín.

„Ako sme písali už minulý rok, globálne emisie CO2 musia začať klesať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie