Denník N

Naviedli neonacistov, aby sa sami identifikovali

Foto - screenshot ZPS
Foto – screenshot ZPS

Nemecký umelecký kolektív odkryl sieť extrémnej pravice. S jej pomocou.

Hajlovať na verejnosti je v Nemecku trestný čin, za ktorý je najvyššia sadzba až päť rokov. Zároveň je to priznanie sa k nacistickej ideológii a pre orgány činné v trestnom konaní signál, po kom vyšetrovatelia majú ísť a ako odhaľovať extrémistické štruktúry. Napriek mnohým fotografiám a videozáznamom z neonacistických zhromaždení neprebieha identifikácia osôb blízkych „hnutiam smerujúcim k potláčaniu práv a slobôd občanov“ vždy dostatočne rýchlo a pružne. Nemecký umelecký kolektív Zentrum für politische Schönheit (Centrum pre politickú krásu, ZPS) sa rozhodol v tomto smere posunúť veci dopredu.

Výsledkom bola akcia Soko Chemnitz, ktorú spustili v pondelok a ktorá vyvolala veľké spoločenské echo. Soko je skratka označenia Sonderkommission (Špeciálna komisia), čo je operatívne vytvorená vyšetrovacia skupina v rámci polície, slúžiaca na odkrytie významného trestného činu. Akcia umeleckého združenia ZPS bola zameraná na identifikovanie osôb na zhromaždeniach extrémnej pravice.

Udaj nácka

„Kde pracujú títo idioti?“ pýtal sa veľký nápis na webovej stránke akcie Soko Chemnitz. Išlo o výzvu pre verejnosť pozrieť si fotografie združených neonacistov a nahlásiť mená osôb, ktoré ľudia mohli poznať zo svojej práce alebo firmy. ZPS dokonca vyhlásilo finančnú odmenu za získané údaje, a to (symbolických) 88,88 eura na hlavu.

Kontextom akcie boli zhromaždenia, ktoré sa v nemeckom Chemnitzi udiali pred tromi mesiacmi. Vtedy došlo k usmrteniu občana, pri ktorom boli podozrivými utečenci. To vyvolalo veľké protesty ultrapravicovej scény a vyhrotenú atmosféru v meste. Odpoveďou verejnosti bol hudobný koncert „Wir sind mehr“ (Nás je viac), na ktorom sa zišlo vyše 60-tisíc ľudí vyjadrujúcich odpor voči extrémizmu. Aktivisti zo združenia ZPS pozbierali fotomateriál z neonacistických protestov a rozhodli sa pátrať po členoch scény. V Chemnitzi zriadili aj pop-up kanceláriu, ktorá mala slúžiť ako kontaktný bod pre občanov ochotných poskytnúť informácie.

„To je horšie ako za Hitlera!“ ozvali sa okamžite hlasy z extrémistickej scény. Verejná denunciačná akcia ich rozzúrila. Na oplátku sa vo fórach na internete rýchlo objavili fotografie členov ZPS a ich osobné údaje. Nechýbali výzvy na fyzickú likvidáciu. Na akciu pritom negatívne nereagovali len neonacisti. Aj predstavitelia kultúrnej obce a publicisti sa ohradili s tým, že nie je v poriadku používať proti fašistom fašistické metódy.

Lenže skutočná pointa mala ešte len prísť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie