Denník N

Autor Hry o tróny: Keby žil Tolkien dnes, aj jeho by sa pýtali, kde je ďalšia kniha

Foto – Wikipédia
Foto – Wikipédia

Pieseň ľadu a ohňa bola najskôr celkom úspešná fantasy séria, ktorá mala neskôr veľké šťastie na veľkorysé televízne spracovanie. Hra o tróny sa stala novým štandardom televíznych seriálov a z Martina, kedysi obľúbeného, hoci nijako zvlášť slávneho sci-fi autora, urobila jedného z najpredávanejších spisovateľov planéty.

Pri príležitosti vydania novej knihy usporiadalo vydavateľstvo Bantam Books v New Yorku stretnutie GEORGEA R. R. MARTINA s novinármi a spolupracovník českého Deníka N bol medzi nimi. Stále síce platilo embargo na otázky na šiesty diel ságy Pieseň ľadu a ohňa, ale nebolo už také striktné ako v minulých rokoch. O autorových ťažkostiach knihu dokončiť sa všeobecne vie. Miesto toho pripravil Martin svojim fanúšikom históriu rodu Targaryenov s náz­vom Oheň a krv.

Vaša nová kniha je vlastne akýsi fiktívny dejepis, ktorý sa odohráva 300 rokov pred Hrou o tróny. Ako ste na niečo podobné prišli?

Máte pravdu, je to kniha inšpirovaná popularizačnými historickými knihami, aké mám rád. Žiadnej veľkej akademickosti sa nemusíte báť, také knihy som prečítal asi dve. Bavilo ma obsiahnuť taký dlhý časový úsek obdobnou hravou formou. V skutočnosti je to materiál na 30 románov, ktoré nikdy nenapíšem, pretože na ne nemám čas.

A ako sa Krv a oheň vzťahuje k vašej ságe?

Odohráva sa v rovnakom svete, takže k sebe majú vzťah asi ako politika Abrahama Lincolna a Donalda Trumpa. Ale pochopiteľne, súvislosti tu sú a čitatelia ich môžu postupne objavovať. Táto kniha sa však písala oveľa ľahšie, pretože je lineárna. Rok za rokom v jednej rodovej línii. Nemusím písať dvanásť románov naraz, takže mi to išlo oveľa lepšie od ruky.

Keď už zmieňujete Donalda Trumpa, jedným z hlavných bodov jeho politiky je separácia národov – napríklad aj pomocou múra…

Myslíte si, že ide o môj Múr? To ťažko, Donald Trump knihy nečíta. A nemyslím si, že by sa díval na seriály.

To tiež neviem, ale nevnímate tam istú podobnosť?

Keď som začal v 70. rokoch písať – väčšina toho, čo som kedy publikoval, bola sci-fi – nepísal som steampunk, ani o tom, čo sa stane o desať rokov. Písal som o budúcnosti vzdialenej celé storočia, keď ľudstvo zamieri ku hviezdam. Hovorím ľudstvo, nech už sa tam Pozemšťanom hovorilo akokoľvek, nie Američania, Mexičania alebo Francúzi. To som čerpal z prác spisovateľov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Kultúra

Teraz najčítanejšie