Denník N

Lukáč z Vlka: Za spaľovaním stromov sú vplyvní ľudia, vystrčili biele kone

Juraj Lukáč. Foto – Vladimír Šimíček
Juraj Lukáč. Foto – Vladimír Šimíček

Náčelník lesoochranárskeho združenia Vlk hovorí, že niektoré hlasy pre zastavenie biomasakru získali na poslednú chvíľu. „Zahryzli sme sa ako buldog,“ hovorí.

Ako sa vám podarilo dosiahnuť, že aj koaliční poslanci zahlasovali za opozičný návrh, podľa ktorého už štát nebude dotovať spaľovanie zdravých stromov na elektrinu?

Nebolo to jednoduché. Hlavným dôvodom tohto úspechu je podľa mňa vytrvalosť. Ťaháme to už sedem rokov, tri roky sme robili analýzu problému a štyri roky sme robili kampaň, štyri roky sa stretávame s poslancami a každý nás už pozná. Každý bol informovaný, v čom je jadro problému a máme právne analýzy. Myslím si, že poslancov presvedčila naša vytrvalosť. Sme zahryznutí ako buldoci v zadku toho problému a vedia, že sa nás nezbavia.

Boli ste si istí, že návrh prejde?

Boli sme pripravení aj na alternatívu, že zákon neprejde. A to by vyzeralo veľmi zle. Ale o tom nemá zmysel hovoriť. Prešlo to. Vytrvalosť je problém aj iných iniciatív, pol roka zabojujú, odmietnu ich. Nám ten zákon raz neprešiel, druhýkrát neprešiel, tretíkrát napokon prešiel takmer náhodou. Stretávali sme s poslancami zo všetkých strán, pretože lesy patria všetkým ľuďom, nie len pravici či ľavici, či koalícii a opozícii.

Na svoju stranu ste dostali aj Dušana Tittela z SNS a aj poslancov zo Smeru. To sa ako dá?

Stáli sme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie