Denník N

Hrnko je skutočne symbolom ideovej zásadovosti SNS

Anton Hrnko zo SNS. Foto - TASR
Anton Hrnko zo SNS. Foto – TASR

Nacionalizmus v prípade SNS jednoducho znamená: my sme národ, a preto všetko, čo patrí národu a jeho členom, vlastne patrí nám.

Naozaj neviem, či je to pre nás lepšie alebo horšie, jedno je však isté – SNS nie je ideologická strana. Minimálne od čias Jána Slotu je SNS myšlienkovo dutá, intelektuálne je v nej prázdnejšie ako v tej najbútľavejšej vŕbe. Za Andreja Danka sa proces ideového vyprázdňovania SNS ešte zrýchlil.

Zo strany od začiatku 90. rokov odišiel skoro každý, kto serióznu odbornú literatúru nepoužíval len ako podložku pod pohár alebo pod kratšiu nohu stola.

Áno, dankovci sú presvedčení konzervatívci a nacionalisti, to však v ich podaní a praxi nie je žiadna ideológia. Je to iba spôsob, ako sa politici strany môžu tváriť, že im nejde o jediné: čo najlepšie si žiť a čo najviac si nahrabať z peňazí iných.

Konzervativizmus pre nich znamená, že chcú zabetónovať stav, v ktorom sa môžu schovávať za autority, ako sú národ a viera, ktoré sú údajne mimo akejkoľvek kritiky. A na základe tejto logiky potom nemožno kritizovať či obviňovať z krádeže ani ich, veď predsa tieto autority priamo stelesňujú.

Nacionalizmus zase v prípade SNS jednoducho znamená: my sme národ, a preto všetko, čo patrí národu a jeho členom, vlastne patrí nám.

Ale čo už čakať od strany, ktorej najväčším mysliteľom a intelektuálnym zázemím je človek s takým pružným ideovým základom, ako je Anton Hrnko. Komunistický funkcionár, ktorý pred rokom 1989 písal štúdie o fašizácii slovenského štátu a kríze ľudáckeho režimu, aby nám potom rovnaký režim prezentoval ako historickú nutnosť a v podstate úspešný projekt. Štát, v ktorom Slováci dokázali, že si svoje veci zvládnu spravovať sami.

Nemožno sa čudovať, že ten istý Hrnko, ktorý doma bráni prijatiu novej bezpečnostnej stratégie Slovenska, lebo označuje Rusko za hrozbu, nemá výhrady proti prijatiu podobných dokumentov na Parlamentnom zhromaždení NATO, na ktorom Slovensko pravidelne zastupuje ako jediný poslanec NR SR.

Pamätáte sa ešte, pri dohode OSN o migrácii práve SNS argumentovala, že už len naša účasť na konferencii v Marrákeši znamená podporu tohto dokumentu?

Hrnko však na zasadnutia parlamentného zhromaždenia nejazdí preto, aby zastupoval svoj štát či stranu, alebo tam prejavil vlastný názor. Vyvlastnil si tieto cesty najskôr preto, lebo je to možnosť pozrieť sa zadarmo do sveta, vyzerať dôležito a brať vysoké diéty. A možno ešte zistiť, čo vlastne plánuje nepriateľ.

Doma jednoducho vynáša jedno, v NATO zase niečo iné. V SNS existuje jediné skutočné pravidlo: ak máte možnosť niečo uchmatnúť, skočte po tom a žiadnou ideológiou či zásadovosťou sa netrápte. Tá je len na balamutenie voličov a voliči SNS patria k tým najnaivnejším.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

SNS

Komentáre

Teraz najčítanejšie