Denník N

Narodilo sa prvé dieťa z maternice mŕtvej darkyne

Chirurg ukazuje dievčatko, ktoré sa narodilo žene s transplantovanou maternicou od mŕtvej darkyne v nemocnici v brazílskom meste Sao Paulo. Foto – TASR/AP
Chirurg ukazuje dievčatko, ktoré sa narodilo žene s transplantovanou maternicou od mŕtvej darkyne v nemocnici v brazílskom meste Sao Paulo. Foto – TASR/AP

32-ročná žena trpela MRKH syndrómom, ktorý postihuje jednu zo 4500 žien. V dôsledku neho sa maternica alebo vagína nevyvíjajú správnym spôsobom.

Doteraz je známych 11 prípadov detí, ktoré sa narodili matkám s maternicou transplantovanou od ich živých príbuzných. Prvýkrát sa to podarilo vo Švédsku v roku 2013.

Ani pokusy o pôrod po transplantácii od mŕtvej donorky nie sú v medicíne ničím novým, avšak posledných 10 takýchto transplantátov sa nepodarilo, respektíve skončilo potratom, píše BBC.

O tento medicínsky prelom sa v minulosti neúspešne pokúšali v Turecku, USA, ale aj v susednej Českej republike.

Avšak prípad v brazílskom São Paule zo septembra 2016 túto neúspešnú sériu prerušil. Viac ako desaťhodinová transplantácia maternice do tela 32-ročnej ženy, ktorá sa narodila bez maternice, sa skončila úspešne. Jej donorkou bola 45-ročná matka troch detí, ktorá zomrela na následky krvácania do mozgu.

Podrobná štúdia o priebehu a okolnostiach tohto prípadu vyšla pred pár dňami v renomovanom medicínskom časopise The Lancet.

Bezproblémové tehotenstvo

Žena maternicu nemala, ale jej vaječníky boli v poriadku. Lekárom sa podarilo vajíčka vybrať a oplodniť ich spermiami budúceho otca. Následne ich zmrazili. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie