Denník N

Nemci ich berú ako vzburu proti establišmentu. Zelení ukázali, že sa to dá aj bez populizmu

Strana Zelených je iná aj v tom, že o jej vedenie sa vždy delí muž a žena. Tento rok si do vedenia zvolili Annalenu Baerbock a Roberta Habecka. Foto - TASR/AP
Strana Zelených je iná aj v tom, že o jej vedenie sa vždy delí muž a žena. Tento rok si do vedenia zvolili Annalenu Baerbock a Roberta Habecka. Foto – TASR/AP

Z najmenšej strany v Bundestagu je dnes druhá najsilnejšia politická sila a prekvapenie roka.

Ak by niekto tvrdil, že z nedávnych politických kríz v nemeckej vláde najviac preferenčne ťažia extrémisti, nebola by to pravda. Dva prekvapivo dobré výsledky v krajinských voľbách tohto roku oslavovala strana, ktorá kedysi mala nálepku okrajovej protestnej strany.

V roku 2018 sa z nej však stala druhá najsilnejšia politická sila Nemecka. Strana Zelení.

Len pred niečo viac ako rokom sa dostali do nemeckého spolkového parlamentu ako najmenšia politická strana s 8,9 percenta. V septembri tohto roka už mali v prieskumoch 14 percent a dnes ako jediní okrem CDU/CSU prekračujú hranicu 20 percent. To je viac než dvojnásobný nárast oproti ich výsledku vo vlaňajších parlamentných voľbách.

Mladí a nekonvenční proeurópania

Nečakane dobrý výsledok Zelených v nedávnych voľbách v Bavorsku a Hesensku potvrdil, že z niekdajšej protestnej okrajovej strany sa stal politický mainstream a trend v celom Nemecku. Za prekvapenie roka označili Zelených viacerí komentátori.

„Je to širší trend v celom Nemecku. Darí sa im získavať sklamaných voličov dvoch veľkých

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie