Denník N

Siekelovi schválili nové logo aj silnejšiu pozíciu, nepozdáva sa to futbalistom

Anton Siekel a nové logo Slovenského olympijského a športového výboru. Foto - TASR, SOŠV
Anton Siekel a nové logo Slovenského olympijského a športového výboru. Foto – TASR, SOŠV

Slovenský olympijský výbor sa mení na Slovenský olympijský a športový výbor.

Antonovi Siekelovi sa podarilo to, o čo sa neúspešne snažil už jeho predchodca František Chmelár na poste prezidenta Slovenského olympijského výboru (SOV).

Ten sa v piatok stal zastrešujúcou organizáciou slovenského športu, s čím súvisí aj zmena názvu na Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV).

V rokovaniach napríklad s vládou alebo ministerstvami môže vystupovať v mene všetkých svojich členov so silnejším mandátom.

V Európe podľa Siekela na rovnakej báze funguje 34 olympijských výborov.

SOV mal doteraz 68 členov. Členmi SOŠV sa teraz môžu stať aj olympijsky neuznané športy.

Zmena prešla na piatkovom Valnom zhromaždení SOV veľkou väčšinou, zdržali sa len Slovenský futbalový zväz (SFZ), Slovenský tenisový zväz (STZ) a Klub športových redaktorov.

V súčasnosti nie je členom SOŠV pätnásť uznaných športových zväzov (americký futbal, boccia a boule lyonnaise, bridž, dráhový golf, kickbox, korfbal, kulturistika, fitnes a silový trojboj, letecké športy, motocyklový šport, muay thai, pétanque, psie záprahy, rybolovná technika, skialpinizmus, šípky), takisto pätnásť neuznaných športových zväzov a uznaná národná športová organizácia Klub slovenských turistov.

Nové logo

Zmenou prechádza aj vizuál. Na novom logu sa už nenachádza nápis v slovenčine ani v angličtine, ale len zmodernizovaný slovenský štátny znak a päť olympijských kruhov.

Podobne sa menia logá aj iných národných olympijských výborov, požaduje to MOV. Podobu slovenského loga schválil už pred hlasovaním na Slovensku.

V tomto roku zmenil vizuál aj Slovenský zväz ľadového hokeja a vyvolalo to rozruch. Namiesto loga, ktoré obsahovalo štátny znak, predstavil nové, v ktorom bol upravený štátny znak. Trojvršie pod dvojkrížom tvorili hokejky.

Hokejový zväz argumentoval, že vlastné logo bude môcť zhodnocovať a predávať naň marketingové práva, čo pri štátnom znaku nie je možné.

Nasledovala diskusia podporená hlavne poslancom SNS Antonom Hrnkom, či nejde o dehonestáciu slovenského štátneho znaku.

Hokejový zväz po tlaku z ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu ustúpil a na dresy umiestnil aj slovenskú vlajku. Ministerstvo vedie nominantka SNS Martina Lubyová.

S SNS je spájaný aj prezident SOŠV Anton Siekel, on však takúto väzbu odmieta. Siekel nie je politický nominant, prezidenta SOŠV volí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie