Denník N

Rodičia pre jeho kariéru predali byt. Pospíšil môže byť lídrom dvadsiatky na MS

Martin Pospíšil počas popradských MS do 18 rokov 2017. Foto N - Peter Kováč
Martin Pospíšil počas popradských MS do 18 rokov 2017. Foto N – Peter Kováč

Brániť spoluhráčov je preňho čosi ako otázka cti, vravel o ňom jeho klubový tréner Luke Strand. Martin Pospíšil je veľkým talentom slovenského hokeja, ale presadzuje sa hrou, ktorá pre slovenských hokejistov nie je úplne typická.

Má šikovné ruky a často boduje, neprehliadnuteľný je však aj zdravou agresivitou a ochotou podstupovať súboje či pobiť sa za spoluhráčov. Vo svojej prvej sezóne v juniorskej USHL nazbieral až 253 trestných minút.

Fyzická hra mu však dopomohla k draftu do NHL, v ktorom si ho v lete z celkového 105. miesta vybralo Calgary Flames.

„Určite áno, v hokeji je čoraz menej a menej hráčov, ktorí vedia tvoriť aj hrať tvrdo a zastať sa spoluhráča, keď potrebuje pomoc,“ hovorí Pospíšil pre Denník N.

Útočník klubu Sioux City Musketeers si v lige vybudoval reputáciu tvrdého hráča a protihráči sa ho z času na čas snažia provokovať. V tejto sezóne sa mu zatiaľ darí zachovať si chladnú hlavu, na svojej hre však nič meniť nechce.

„Ak spoluhráč potrebuje pomôcť, zastanem sa ho vždy, aj keby som mal zhodiť rukavice každé striedanie,“ vraví 19-ročný hokejista, ktorý tento rok úspešne ukazuje aj kreatívnu stránku svojej hry.

S 31 bodmi v 17 zápasoch je tretím najproduktívnejším hráčom svojej ligy a na decembrových majstrovstvách sveta juniorov by mal byť jedným z lídrov slovenskej reprezentácie.

„Rád by som domov doniesol medailu, verím, že sila tímu môže byť veľká.“

Obetavá hokejová rodina

Martin Pospíšil pochádza z veľkej hokejovej rodiny. Má štyroch bratov – hokej hrával aj jeho najstarší brat Michal, starší Kristián stále pôsobí v americkej ECHL. Najmladší Timur a Kilian žijú s rodičmi v Rakúsku, kam rodinu priviedol práve hokej.

Martin mal ako 13-ročný začať hrávať za Viedeň Capitals a rodičia ho nechceli nechať v cudzine samého, tak

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie