Denník N

Má 76 rokov a na svetovom turné hrá každý večer takmer 40 piesní. A akých piesní

Oficiálna fotografia k aktuálnemu turné Freshen Up!
Oficiálna fotografia k aktuálnemu turné Freshen Up!

„Celé dni som posedával / bol som zhúlený / rozbíjal som sa / ale teraz už nie / pretože som šťastný s tebou / a môžem robiť veľa dobrých vecí,“ spieva v melancholickej pesničke Happy with You z nového albumu.

Text vyznieva ako venovanie partnerke, ale v angličtine môže byť oslovenie You určené aj fanúšikom v zmysle „šťastný s vami“. Sedí to v oboch prípadoch. Svoju manželku Nancy totiž Paul McCartney vzal so sebou na aktuálne turné a z počtu koncertov aj z ich dĺžky vyplýva, že sa mieni publiku úplne rozdať. Od polovice septembra 2018 do júla 2019 prejde cez štyri kontinenty s celkovo 34 zastávkami.

Dve z nich mal tento týždeň vo Viedni a bolo čo počúvať aj na čo pozerať.

Aspoň raz za život

Hudba nie je o štatistikách a faktoch, ale tie niekedy tvoria jej dôležitý rámec. Aj v prípade 76-ročného sira Paula. Je vo veku, keď väčšina jeho muzikantských rovesníkov je už po smrti alebo za koncom kariéry. On sa končiť ešte nechystá. Odtiahnuť takmer trojhodinový večer a po celý čas byť na pódiu nedokáže hocikto. Buď na to už nemá kondíciu, alebo nemá na to pesničky. McCartney má oboje. Svetovou legendou sa stal ešte pred tridsiatkou vďaka The Beatles, potom strávil dekádu so skupinou Wings a tohtoročný album Egypt Station je sedemnástou oficiálnou nahrávkou pod jeho vlastným menom.

Je to typ koncertu, aký treba vidieť aspoň raz za život. Niečo podobné ako The Rolling Stones. Ani hudbu Beatles nemusíte milovať (takých je dosť), dokonca ju nemusíte poznať vôbec (aj takí sú), ale keď na vypredanom štadióne znie refrén z Hey Jude, pochopíte všetko podstatné o populárnej hudbe. Energia a krása nadčasových McCartneyho melódií strhla publikum vo viedenskej Stadthalle už od prvých tónov úvodnej pesničky A Hard Day’s Night a rakúski organizátori nedokázali zabrániť niekoľkým desiatkam divákov, aby vbehli rovno pod pódium. Celý koncert bol na sedenie, ale na konci už stáli, tancovali a spievali takmer všetci.

Bol to dlhý večer, ale šikovne dramaturgicky vyskladaný.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie