Denník N

Aby ste nás nežalovali, nebudete s nami pri jednom stole. Ako muži z Wall Street vôbec nepochopili #MeToo

Ilustračné foto – AP
Ilustračné foto – AP

Ostentatívne vyhýbanie spolupracovníčkam či odmietanie spoločných služobných ciest so ženami je pokrytecká skratka.

A zajasali tí, čo hovorili, ako sa ešte ženám #MeToo vypomstí. Lebo už je to raz tak: ženy si samy za to môžu. Dovolili si ohroziť staré poriadky. Však uvidia. Aj tak by sa dali čítať myšlienkové pochody manažérov Wall Street zverejnené v nadmieru čítanom, zdieľanom a komentovanom texte agentúry Bloomberg o tom, ako si osvojujú nové pravidlá zaobchádzania so ženami.

V skratke sú to tieto: Žiadne večere s kolegyňami. Ak s nimi cestuješ lietadlom, nekupuj si letenku vedľa nich. Ak už na služobnej ceste spíte v jednom hoteli, zarezervuj si izbu na inom poschodí. Vyhýbaj sa stretnutiam medzi štyrmi očami. Nevoz sa s nimi osamote vo výťahu. Takto sa vyhneš obvineniam zo sexuálneho obťažovania.

Reportérky Bloombergu vo svojom texte píšu, že toto „bude len ťažko fenomén vyskytujúci sa iba vo finančníctve, keďže muži po celej krajine sa zamýšľajú nad svojím správaním v práci, aby sa ochránili pred tým, čo považujú za nezmyselnú politickú korektnosť, alebo jednoducho preto, aby urobili správnu vec“.

Problémom však je, že si zvolili celkom nesprávnu stratégiu, ktorá nielenže trestá ženy, ale, a to zrejme nedomysleli, smeruje k tomu, že sa dopúšťajú ďalšieho problematického konania, a tým je diskriminácia.

Rob to ako Pence (a iní fundamentalisti)

Na Wall Street muži čoraz častejšie prijímajú takzvané Penceovo pravidlo. Hoci sa stalo známym vďaka americkému viceprezidentovi Mikeovi Penceovi, už niekoľko desaťročí sa ním riadia hlavne evanjelikálni duchovní a za jeho autora sa považuje slávny kazateľ Billy Graham. Ten niekedy začiatkom 50. rokov minulého storočia prišiel s myšlienkou, že najlepšie sa muž vyhne pokušeniu a podozreniam z nemorálneho správania tak, že sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie