Denník N

Bývalý vyšetrovateľ Gorily Gajdoš: Je samozrejmé, že verejnosť chce nahrávky počuť

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Marek Gajdoš hovorí, že nájdené nahrávky treba najprv preskúmať.

Prekvapilo vás, že sa nahrávky našli u Mariana Kočnera?

Nie je to niečo, čo by som vyslovene očakával, ale ani ma to nejako extra neprekvapilo. Vzhľadom na okolnosti, ktoré boli v samotnom dokumente Gorila opísané, sa dalo predpokladať, že to neostalo vo sfére SIS, ale že sa to dostalo do rúk tomu, komu nemalo.

Vo veci je začaté stíhanie za to, že bývalý šéf kontrarozviedky Ľubomír Arpáš údajne nahrávky predal Pente. Z toho by sa skôr dalo očakávať, že ich Penta zničí, a nie že sa to ešte niekde nájde. Či takto to nefunguje?

Osobne si myslím, že ak niekto takto obchoduje s informáciami, predá ich svojmu klientovi a bude mu tvrdiť, že to je jediná kópia, tak zrejme to tak nebude. Na druhej strane ten, kto s tým protiprávne nakladá, tiež nemôže garantovať, že rovnako nepostupuje aj niekto iný. Takú záruku nikdy nemôže dať.

Čiže ak by si Penta po tom všetkom myslela, že to nikde neexistuje, tak je to naivné?

Závisí to od okolností, vzájomnej dohody – je to veľmi individuálne a boli by to špekulácie. Ale už len to, že sa s určitými utajovanými skutočnosťami neoprávnene manipuluje, indikuje, že vydieraný nebude len jeden človek. Tých osôb mohlo byť vzhľadom na obsah dokumentu viac. Z tohto uhla pohľadu by to možno aj bolo trochu naivné. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauza Gorila

Slovensko

Teraz najčítanejšie