Denník N

Koncert za slobodu slova ponúkne aj dve skladby venované Jánovi Kuciakovi

Martin Burlas (vľavo) a Ľuboš Bernáth na tlačovej konferencii k festivalu Konvergencie.
Martin Burlas (vľavo) a Ľuboš Bernáth na tlačovej konferencii k festivalu Konvergencie.

Violončelista Jozef Lupták už má za sebou veľa vystúpení pri rôznych príležitostiach. Ale tento rok zažil najviac špeciálnych a veľmi emocionálnych koncertov. V marci hral na Hlavnom námestí v Bratislave na prvom Koncerte pre Jána a Martinu, potom v kostole Cirkvi bratskej zorganizoval vlastný večer. V máji hral v kostole Gregorovciach namiesto plánovanej svadby mladého novinára a jeho priateľky na omši za nich. V septembri do programu svojho festivalu Konvergencie objednal dve premiéry skladieb venované Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej. Dnes zaznejú opäť.

Dátum 10. december je medzinárodným dňom ľudských práv. Pri tejto príležitosti a k 70. výročiu vyhlásenia Všeobecnej deklarácie ľudských práv Konvergencie spolu s Holandskou ambasádou pripravili v Dvorane VŠMU Koncert za slobodu slova. Motto kampane OSN k tohtoročnému jubileu je #STANDUP4HUMANRIGHTS, teda Postav sa za ľudské práva!

„Veľmi ma potešilo, keď nás kontaktovala Holandská ambasáda a ponúkla nám spoluprácu na Koncerte za slobodu slova. Je dôležité, aby kultúra a umenie veľmi citlivo reflektovali to, čo sa v spoločnosti deje. Mať odvahu sa otvorene postaviť na stranu brutálne zavraždených, ale najmä tých, čo žijú a bojujú za pravdu a spravodlivosť – to je úloha umelcov a umenia. Ak sa to nedeje, umenie a kultúra sa stávajú povrchnou zábavou slúžiacou na oslavu samotných umelcov, čo je podľa mňa veľmi málo,“ vysvetľuje Jozef Lupták.

Skladby Black Swan od Martina Burlasa a Večný tmel bytia od Ľuboša Bernátha sú reakciou na tragédiu, ktorá otriasla Slovenskom. Program koncertu doplnia komorné diela Bacha a Bohuslava Martinů. Účinkujú Jozef Lupták (violončelo), Milan Paľa (husle), Martin Ruman (viola) a Helga Varga Bach (spev). Okrem hudby ešte zaznejú  úryvky z literárnych diel na tému slobody v prednese Františka Kovára: úryvky z Goetheho Fausta, z textu holandského spisovateľa Kadera Abdolaha Holandčina ako môj druhý domov a z novely Démon súhlasu Dominika Tatarku.

Vstup na večer, ktorý sa v Dvorane VŠMU začne o 19.00, je voľný. Na Koncert za slobodu slova v stredu 12. decembra nadviaže debata Postav sa za slobodu! v Klube pod lampou. Traja hostia v nej budú hovoriť o tom, čo znamenalo postaviť sa za slobodu slova v rokoch 1968, 1989 a 2018: Dagmar Herrmannová, bývalá hlásateľka, ktorá sa otvorene postavila proti obsadeniu krajiny vojskami Varšavskej zmluvy v roku 1968; Martin Bútora, spoluzakladateľ hnutia Verejnosť proti násiliu; a Karolína Farská z iniciatívy Za slušné Slovensko. Moderuje Ján Gordulič.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie