Denník N

Hoaxy trápia nielen krajiny, ale aj rodiny. Naši veria, že všetko ovláda Soros, hovorí študentka

Ilustračné foto - Flickr.com/verkeorg
Ilustračné foto – Flickr.com/verkeorg

Kamila sa snažila svojej mame všetko pokojne vysvetliť, ona sa však nedala. Ukazovala jej články vytlačené z internetu o Sorosovi, o tom, ako robí revolúcie a ako pripravuje Slovensko na príchod migrantov z iných krajín.

22-ročná Kamila (nie je to pravé meno) študuje na univerzite v Česku a domov k rodičom na juh stredného Slovenska často nechodí, lebo vo voľnom čase brigáduje, aby si nemusela od nich pýtať peniaze ešte aj na oblečenie, kozmetiku či kino.

Aj tak jej štúdium spôsobuje rodičom veľkú finančnú záťaž. Otec síce posledné dva roky zarába na pomery v ich regióne veľmi dobre, ale pracuje v priemyselnom parku pri Bratislave, chodí domov len na dva víkendy v mesiaci. Mama je kuchárka. Okrem Kamily sú v rodine ešte dve deti. Stredoškoláčka a deviatak.

Kamila sa vždy tešila domov na vianočné prázdniny, na polnočnú omšu, na návštevy príbuzných, s ktorými sa vidí len raz do roka, lebo mnohí kvôli práci žijú aj v zahraničí a domov sa vracajú len na sviatky. Tento rok však má Kamila obavy.

„Naposledy som bola doma v októbri, vydávala sa moja najlepšia kamarátka. Poviem úprimne, prišla som na poslednú chvíľu a hneď po veselici, v nedeľu skoro ráno, ma sused viezol k prvému autobusu. Viem, že je to možno smiešne, ale s rodičmi sa posledný rok stále len vadíme. Nie preto, že sa neučím, že sa im nepáči môj frajer, alebo že by si mysleli, že rozhadzujem peniaze. My sa hádame pre politiku, presnejšie pre to, že moji rodičia uverili rozličným konšpiračným webom a fanaticky preberajú ich názory,“ hovorí Kamila.

Ako za Mečiara

Kamila sa o politiku veľmi nezaujímala, hoci nejaký základný obraz mala. Tento rok ju však zasiahla vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, bola aj na niekoľkých protestoch organizovaných Slovákmi v Česku. „S mamou som si o tom aj skypovala, aj plakala, že takí mladí ľudia, takto pred svadbou a čo tí ich rodičia, veď pôsobia ako dobrí ľudia, že rodičia by nemali pochovávať deti, a už vôbec nie takto. Hovorila aj to, že toto by už ľudia nemali nechať len tak,“ spomína.

Keď prišla na Veľkú noc domov, rozprávala mama už niečo iné. Že ktovie, kto tie protesty platí, kto dal mladý pár skutočne zabiť a kto chce rozvrat Slovenska. Kamila sa mame snažila všetko pokojne vyhovoriť, ale ona sa nedala. Ukazovala jej články vytlačené z internetu o Sorosovi, o tom, ako robí revolúcie a ako pripravuje Slovensko na príchod migrantov z iných krajín.

Otec, ešte

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ smatana@... je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Hoaxy a propaganda

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie