Denník N

V Bruseli si nik nemyslí, že ide o kampaň proti Babišovi, vraví český podpredseda europarlamentu

Pavel Telička. Foto - archív P. T.
Pavel Telička. Foto – archív P. T.

Pavel Telička je nezávislým europoslancom a členom liberálnej skupiny (ALDE), ktorá ho nominovala do vedenia EP. Napriek tomu, že je k Babišovi kritický, tvrdí, že plánované rokovanie o premiérovej kauze na pôde europarlamentu je trochu nefér.

V Česku by ste len ťažko hľadali človeka, ktorý sa lepšie orientuje v európskych vodách. V Bruseli už Pavel Telička (53) pôsobil ako hlavný vyjednávač českého vstupu do Európskej únie, ako prvý český eurokomisár, neskôr bol lobistom a teraz zastáva pozíciu podpredsedu Európskeho parlamentu (EP).

Doma sa mu politicky darí menej. Europoslancom sa stal v roku 2013 v drese ANO, po niekoľkých rokoch sa však s Andrejom Babišom rozišiel, predovšetkým pre jeho zrastanie s prezidentom Milošom Zemanom a pre rozdielny pohľad na európsku politiku, v ktorej Babiš postupne pritvrdzoval.

V rozhovore pre Denník N okrem iného rozoberá pozíciu Andreja Babiša v Európe po kauze Čapí hnízdo, pobyte jeho syna na Ruskom okupovanom Kryme a zverejnení právneho rozboru Európskej komisie o Babišovom konflikte záujmov.

Čo vám vravia európski lídri v osobných rozhovoroch napríklad o pobyte syna Andreja Babiša na Kryme?

Viacerí politici túto tému otvorili a neskrývali údiv, že syn premiéra bol, či už dobrovoľne, alebo nie, na anektovanom Kryme. Obzvlášť kritickí boli kolegovia z Pobaltia. Pre vedenie liberálov, kam ANO patrí, je to zase veľmi nepríjemné a evidentne si s tým nevedia dať rady. Obávam sa, že čím menej sa o tom rozpráva, tým viac to môže znamenať, že nad Andrejom Babišom a českou vládou lámu palicu.

Na jednej strane sa objavujú kauzy, ktoré zjavne Česku nepomáhajú a neprispievajú ani k Babišovej dôveryhodnosti, no zároveň tu je niekoľko fotiek z posledného času, na ktorých si premiér priateľsky podáva ruky s lídrami európskych krajín a chváli sa ich blízkymi vzťahmi.

Stále sú tu politici, ktorí premiéra Babiša berú a uznávajú niektorého jeho kvality, a to aj pri porovnaní s jeho predchodcami. No na druhej strane asi tušíte, že je to otázka PR: fotky sa robia, heslá sa šíria, krátke stretnutie sa PR spôsobom našľahá, ale to samo osebe ešte neznamená, že máte silné a rešpektované postavenie a že vás berú ako politika ťažkej váhy s vyprofilovanými a komplexnými názormi.

Keby sme sa pozreli na reálne výsledky Babišovej diplomacie, aký by bol podľa vás úspešný?

To je otázne. Skôr by bolo zaujímavé povedať si, aké priority Andrej Babiš má, čo chce u svojich partnerov dosiahnuť, čo im ponúka a ako sa mu to darí. Aké má dlhodobé ciele alebo vízie. Kto to vie? Keď však viete robiť PR

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie