Denník N

Harabin: Ako prezident si budem volať ministrov a kontrolovať ich

Štefan Harabin v Spišskej Novej Vsi. Foto N - Ján Krošlák
Štefan Harabin v Spišskej Novej Vsi. Foto N – Ján Krošlák

O Kotlebovi priamo nepovie, že je fašista. Zato o Kiskovi či Lipšicovi áno. Aj taký je prezidentský kandidát a ešte stále aj sudca Najvyššieho súdu Štefan Harabin. Rozhovor s ním vznikol v rámci pripravovanej knihy, ktorá vyjde začiatkom budúceho roka.

Štefan Harabin v rozhovore hovorí aj o tom:

  • že nie je odporcom Európskej únie, aj keď ju kritizuje, a nie je ani za vystúpenie z NATO,
  • ako sa Kotleba v porovnaní s Lipšicom a Kiskom správal antifašisticky,
  • že ak by orgány činné v trestnom konaní stíhali Kotlebu za hajlovanie, mohli by aj Fica za rozhodnutie dávať plyn Ukrajine,
  • že vystupuje vždy nestranne a hovorí len pravdu,
  • kto bol podľa neho najlepší prezident a najlepší premiér na Slovensku,
  • že by sa ako prezident ujal právomocí v obrane a zahraničnej politike
  • že by vládu mohol kontrolovať na každom jej zasadnutí

Ste kritikom Európskej únie. Ako sa k nej budete stavať ako prezident?

Som síce kritik Európskej únie, ale nie jej odporca. Len hovorím, že treba skorumpovaných ľudí v Únii čo najskôr vymeniť. Nie je normálne, aby nám vnucovali riešenia. My sme rovnocenný člen. Európska únia bola o vzájomnej hospodárskej spolupráci, o voľnom pohybe kapitálu, služieb aj pracovnej sily. Veď vo vláde som hlasoval za Lisabonskú zmluvu. Vtedy išlo o prílev investícií, nie migrantov. EÚ sa zmenila na spolok, v ktorom sa svojvoľne realizujú iba príkazy a zákazy. Teraz je tu kriminálne organizovaná migrácia za účasti skorumpovaných úradníkov v Bruseli. Sú tu organizované bandy, veď sa pozrite, čo sa deje v západnej Európe. V Paríži nemôžete ani vyjsť na ulicu. A tento príliv hrozí aj tu. Na to ale musí byť referendum. Európska únia nám nesmie napríklad diktovať, aby sme nespolupracovali aj s mimočlenskými štátmi.

Čiže viac spolupracovať aj s Ruskom?

Mne prekáža, že nespolupracujeme s Ruskom aj Čínou, a to aj vo vojenskej oblasti. Rovnako aj protiruské sankcie, ktoré sú v rozpore s medzinárodným právom. Som za korektné vzťahy na všetky štyri svetové strany. Dobré slovensko-americké vzťahy nemôžu zaťažovať dobré slovensko-ruské vzťahy a naopak.

Je naše puto so Slovanmi nadradené záväzkom, ktoré máme s NATO alebo Európskou úniou?

Som za členstvo v Únii, ale predsa toto členstvo nás nemôže zväzovať v kontaktoch s inými, aj nečlenskými štátmi. Som za to, aby sa Európska únia správala iba v tých intenciách, v ktorých vznikla. Maximálne rozšíriť jej spoluprácu na ochranu schengenských hraníc. Nič viac a nič menej. Turecko ako člen NATO nakúpilo zbraňové systémy od Ruska a nie je to porušenie jeho záväzkov v NATO.

Skúsme sa ale vrátiť k otázke toho slovanstva.

Všeslovanskosť sa dá držať a pestovať aj v situácii, že Slovensko a Česko sú súčasťou Európskej únie a Rusko nie. Nič tomu nebráni. U mňa je ale absolútne nadradený záujem slovenskej suverenity. A ten treba chrániť aj vo vzťahu k Európskej únii.

A čo NATO?

NATO sa musí správať mierovo, lebo to má v štatúte. Nie som za vystúpenie z NATO

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prezidentské voľby 2019

Štefan Harabin

Slovensko

Teraz najčítanejšie