Denník N

Jozef Kuciak: Bolesť sa nezmiernila ani po chytení Janových vrahov

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Chcel som mať svadbu, ale teraz by ju rodičia nezvládli, hovorí brat zavraždeného novinára Jána Kuciaka.

Jozef Kuciak (27) je brat zavraždeného novinára Jána Kuciaka. Narodil sa v Štiavniku v roku 1991, rok po Jánovi a dva roky pred sestrou Máriou. Vyštudoval s červeným diplomom (lebo aj Ján mal červený) bezpečnostný manažment na fakulte bezpečnostného inžinierstva v Žiline.

Ste od vášho brata Jána len o rok mladší. Bolo vekový rozdiel medzi vami cítiť?

Bolo to cítiť v tom, že ma v škole predbehol o dva ročníky a potom aj odišiel na osemročné gymnázium. Inak doma a medzi kamarátmi sme boli skôr ako rovesníci.

Tak dobre sa učil?

Áno. Chodil na všetky matematické súťaže, mal samé diplomy z Klokana alebo olympiády. Celkovo všetky súťaže, čo boli zamerané na logické myslenie, boli naše. Neviem, či je to súčasť súrodeneckej súťaživosti, ale vždy som ich chcel mať potom aj ja.

Bili ste sa, alebo bol Ján skôr pedagogický dozor?

Skôr pedagogický dozor medzi mnou a sestrou, s ktorou sme boli hašteriví. Ja som bol ten vyrývač, on bol pokojný. Úplne iná povaha ako ja. Aj teraz, keď sme boli starší, robil som si z neho napríklad srandu, keď pribral, ale iba sa usmial. Nepotreboval konflikt, ani ho nechcel, ani hádanie sa zo srandy. Bol rozumný tak, že často som aj hodinu hľadal hlúposti, aby som našiel aspoň jednu, čo ho rozosmeje.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie