Denník N

Editovanie spomienok môže byť onedlho realitou

Foto - Fotolia
Foto – Fotolia

Výskum je zatiaľ len v raných štádiách a na experimenty na ľuďoch si budeme musieť ešte dlho počkať. Hoci vedci zatiaľ pracujú len s myšami, už teraz by sme mali diskutovať o možných etických obmedzeniach kontrolovania spomienok.

Autor je neurogenetik, pôsobí vo Viedenskom biocentre

Mali ste zlú skúsenosť s bývalým alebo bývalou? Prípadne ste sa dnes strápnili na verejnosti a prajete si, aby ste stopy takýchto udalostí mohli odstrániť z mysle?

Bez problémov, len kliknite ako vždy na správne tlačidlo a máte vybavené. Hoci takáto kontrola našich mozgov sa môže zdať ako sci-fi, neurobiologický výskum sa dostáva čoraz bližšie k odhaleniu, ako sa dajú manipulovať spomienky.

Mozog sa často prirovnáva k počítaču, najmä pre rýchlosť a kapacitu, akými spracováva a skladuje informácie.

Medzi najväčšie rozdiely oproti počítačom patrí to, že mozog nevieme vždy vedome preprogramovať. Už to tak viac byť nemusí.

Predstavte si svet, v ktorom by ste si mohli vybrať určité spomienky ako veľmi dôležité a tie ostatné zahodiť do koša. Svet, v ktorom by sme mohli vkladať falošné spomienky, aby sme sa učili bez študovania alebo si vybavili spomienku, kde sme si naposledy nechali kľúče.

Terapeutické využitie

Manipulovanie s pamäťou má oveľa väčší potenciál ako len zľahčovanie si dňa. Mnohé choroby sú spojené s problémami s pamäťou. Najznámejšou z nich je demencia, ktorá vedie k progresívnej strate schopnosti formovania a vybavovania si spomienok.

Existujú však aj ochorenia, pre ktoré nedokážeme zabúdať, a patrí k nim aj posttraumatická stresová porucha, pri ktorej spomienka na predošlú traumatickú skúsenosť vedie k pretrvávajúcemu strachu.

Kontrola pamäti by preto mohla mať obrovský terapeutický potenciál.

Ako nájsť spomienky

Hranie sa so spomienkami je však neľahká úloha. Aby sme mohli meniť pamäť, najprv musíme zistiť, kde sa uskladňuje medzi miliardami nervových buniek v mozgu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Veda

Teraz najčítanejšie