Denník N

Richter nekontroluje zariadenia pre seniorov, chýbajú miesta aj peniaze, robia tam ľudia okolo 60-ky

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Štát zlyháva pri starostlivosti o seniorov. Tak by sa dala čítať nová správa z kontroly Najvyššieho kontrolného úradu o službách pre seniorov.

O tom, že sa štát a samosprávy nevedia postarať o seniorov a ľudí so zdravotným postihnutím, hovorí tretí sektor dlhodobo. Teraz to už píše aj štátny Najvyšší kontrolný úrad. Správa, ktorá nemá ani 30 strán, je na mnohých miestach až prekvapujúco kritická.

A to najmä voči ministerstvu práce, ktoré sa pri otázkach na seniorov najčastejšie odvoláva na to, že o seniorov sa má starať samospráva.

Teraz NKÚ ministerstvu odkazuje: „Štát sa nemôže zbaviť zodpovednosti za jednu z kľúčových verejných politík. Zodpovedné ministerstvá musia prijímať také strategické opatrenia, ktoré prispejú k zvýšeniu kapacít zariadení sociálnych služieb pre seniorov a zároveň povedú k lepšiemu finančnému ohodnoteniu práce opatrovateľov.“

Štátny kontrolný úrad v správe vymenúva, kde všade vidí zlyhania: počet miest pre seniorov je alarmujúco nízky, aj keď dal štát viac peňazí, je to stále málo, priemerný vek zamestnancov v zariadeniach pre seniorov sa blíži k 60 rokom a platy sú niekedy na úrovni minimálnej mzdy.

Richter má radšej nezamestnanosť

Ministerstvo práce vedie už šesť rokov Ján Richter. O téme seniorov a ľudí, ktorí potrebujú pomoc, nekomunikuje často. Omnoho častejšie zvoláva tlačové besedy k vývoju nezamestnanosti. Ale treba priznať, že tento rok ministerstvo zvýšilo napríklad príspevok za opatrovanie o 120 eur.

Znie to ako vysoká suma, pre úplný obraz: do zvýšenia opatrovateľ za to, že sa staral o často ťažko postihnutého príbuzného, dostával 250 eur mesačne, po zvýšení je teda 370.

Minister sľubuje, že do konca tohto volebného obdobia by ľudia, ktorí sa o ťažko postihnutých starajú, mohli dostávať príspevok na úrovni minimálnej mzdy.

Najvyšší kontrolný úrad sa však zameral na zariadenia, ktoré sa o seniorov starajú. Ide o dva typy – zariadenia pre seniorov, ktoré patria pod mestá a obce, a potom špecializované zariadenia, ktoré spadajú pod župy a majú pomáhať ľuďom s postihnutím. Napríklad s Alzheimerovou či Parkinsonovou chorobou alebo demenciou.

Takéto zariadenia môže kontrolovať aj ministerstvo, ale NKÚ v správe píše, že už

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie